Klasik İslam ahlakçılarında dostluk kavramı
The classical Islamic moralist according to friendship
- Tez No: 302320
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜFİT SELİM SARUHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: İslam Ahlak Felsefesi, Dostluk, Sevgi, Ahlâk, Hikmet, Erdem, Mutluluk, Ahlâk Felsefesidir
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Felsefesi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu araştırmada Klasik İslam Ahlâkçılarına Göre Dostluk Kavramı konusu işlenmiştir. Çalışmanın amacı; İslam ahlâkçılarının eserlerinde ortaya koymuş oldukları dostluk kavramını açıklamaktır. Araştırma; Giriş, Üç Bölüm ve Sonuç'tan oluşmaktadır. Giriş Bölümünde, Araştırmanın Problemi, Tezin Konusu, Amacı, Önemi, Kavramsal Çerçevesi, Araştırmanın Soruları, Veri Toplama Tekniklerinden meydana gelmiştir. Birinci Bölümde; Ahlâk Felsefesinde İslam Ahlâk Felsefesinin Yeri başlığı altında Ahlâk Felsefesi ve Temel Konuları, İslam Felsefesinde Ahlâk incelenmiştir. İkinci Bölümde; Dostluk kavramının Felsefi Temelleri ve İlgili Kavramlar araştırılmış, Plato `da ve Aristo'da Dostluk kavramının ne şekilde ele alındığını ortaya konulmaya çalışılmıştır. Üçüncü Bölümde; Klasik İslam Ahlâk kaynaklarında dostluk kavramı açıklanmıştır. Araştırmanın üçünçü bölümü tezin ana fikrini ortaya çıkaran bölüm olmuştur. Araştırma sonuç bölümüyle tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research ,the concept `Friendship? according to clasical ıslamıc moralist was worked. to.The aim of study was to explain the concept of friendship in the ıslamıc moralist works.The research consist of three sections ; Introduction , Three Parts and Result.In the Introduction Part there are , The Problem of the Research , The Thesis Topic, Purpose , The Importance of the Thesis, Conceptual Frame , Research Problems.In the first part , under the title of the Islamıc Moral Philosopy in Moral Phisophy there are Moral Philosopy and Main Topics,Moral in the Islamic Philosopy. In the second part , the basis philosopy of the Friendship concept and concented concepts were studied.It was tried to find out how the concept of Friendship discussed in Plato and Aristo. In the third part , the concept of Friendship was explained in the Classical Islamic Sources. It is the third part that shows the main idea of the Thesis.The research is completed with the Result Part.