Camsı karbon elektrot yüzeyinde 4-nitro-1-naftilaminin elektrokimyasal oksidasyonuyla yeni bir modifiye elektrot hazırlanması
The preparation of a new modified electrode based on the electrochemical oxidation of 4-nitro-1-naphtyleamine on glassy carbon electrode surface
- Tez No: 302500
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZAFER YAZICIGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: 4-nitro-1-naftilamin, Aromatik Amin, Camsı Karbon Elektrot, Dönüşümlü Voltametri, Yüzey Modifikasyonu, 4-Nitro-1-naphthylamine, Aromatic Amine, Cyclic Voltammetry, Glassy Carbon Electrode, Surface Modification
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu tez çalışmasında Camsı Karbon (GC) elektrot yüzeyinde 4-nitro-1-naftilaminin elektrokimyasal oksidasyonuyla yeni bir modifiye elektrot hazırlanması dönüşümlü voltametri tekniği ile incelenmiştir. Yüzey modifikasyon çalışmaları için 4-nitro-1-naftilaminin tetrabütilamonyum tetrafloroboratta 1,0 mM çözeltisi hazırlanmış ve denemeler susuz ortamda gerçekleştirilmiştir. Yüzey modifikasyon deneyleri +1,0/+1,5 V potansiyel aralığında 100 mV/s tarama hızında 20 döngü olarak gerçekleştirilmiştir. Modifiye edilen elektrot yüzeyinin üzerindeki nitro gruplarının elektrokimyasal olarak indirgenmesi 0,1 M hidroklorik asit içinde -0,3/-1,0 V potansiyel aralığında 100mV/s tarama hızında 20 döngü olarak gerçekleştirilmiştir. Elde edilen modifiye camsı karbon elektrot yüzeylerinin karakterizasyonları dönüşümlü voltametri ve elektrokimyasal impedans spektroskopisi teknikleriyle, redoks problar varlığında gerçekleştirilmiştir. Temas açısı ölçüm tekniği ile modifiye yüzeylerin hidrofilik/hidrofobik karakteristikleri, karakterize edilmiş ve yalın camsı karbon elektrot yüzeyi ile karşılaştırılmıştır. Elde edilen yüzeyler metal tutuculukları ve metallere olan ilgileri bakımından karşılaştırılmış ve bu uygulama alanlarında değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the modified electrode based on the electrochemical oxidation of 4-nitro-1-naphtyleamine on Glassy Carbon (GC) electrode surface was fabricated with cyclic voltammetry. Surface modification experiments were carried out in non-aqueous media with 1.0 mM solution of 4-nitro-1-naphtyleamine prepared in tetrabutylammonium tetrafluoroborate in the potential range between + 1.0 and +1.5 V at 100 mV/s as 20 potential cycles. The nitro groups on modified electrode surface were electrochemically reduced in 0.1 M solution of hydrochloric acid in the potential range -0.3 and -1.0 V at 100 mV/s as 20 potential cycles. The modified glassy carbon electrode surfaces were characterized by cyclic voltammetry and electrochemical impedance spectroscopy in the presence of redox probes. The modified electrode surfaces hyrophilic/hyrophobic characteristics are characterizated with contact angle measurement and it's compared with bare glassy carbon electrode surface. Their metal adsorption and interest to metals were investigated and they were evaluated in these fields.