Tohum ve çelikten elde edilen genç asmalarda mikorizal preparasyon uygulamalarının etkileri
Effects of mycorrhizal preparation applications on young grape plants from seed and cuttings
- Tez No: 302532
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Asma genotipleri, mikorizal preparasyon, mineral beslenme, vejetatif gelişme, Grape genotypes, mycorrhizal preparation, mineral nutrition, vegetative development
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bitki türlerinin çoğunun mantarlar ile mikoriza terimi ile tanımlanan simbiyotik bir ortaklık oluşturduğu bilinmektedir. Mikorizal ilişkiler, bitki verim ve kalitesinde artışlar sağlamasının yanı sıra bitki beslenmesi, stres faktörlerine tolerans gibi etkileri nedeniyle de dikkate değerdirler. Mikorizal uygulamalar bağcılık kültürümüzün daha verimli değerlendirilebilmesi yönüyle de ümitvar görünmektedir. Bu çalışmada, 41 B asma anacı ve Kalecik Karası üzüm çeşidi tohumlarının çimlendirilmesiyle geliştirilen genç bitkiler ile 140 Ruggeri asma anacı ve Trakya İlkeren üzüm çeşidi çeliklerinin köklendirilmesiyle elde edilen genç bitkilere, 3 farklı mikorizal preparasyon (Myco Apply, Mycosym, Biovam) uygulamasının vejetatif gelişme üzerine etkileri incelenmiştir. Deneme tesadüf parselleri deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak düzenlenmiştir. Parseldeki bitki sayısı tohumdan gelişenlerde 50, çelikten geliştirilenlerde 25'tir. Viyollere ekilen asma tohumları çimlendirildikten sonra 5-7 yapraklı olduklarında 12x25 cm boyutlarındaki plastik poşetlere, 1:1 oranında steril torf ve perlit karışımı kullanılarak dikilmiştir. Tek gözlü çelikler de viyollerde köklendirildikten sonra aynı boyutlardaki poşetlere şaşırtılmışlardır. Dikimden 15 gün sonra mikorizal preparasyon uygulamaları yapılmıştır. Vejetasyon dönemi sonunda uygulamaların bitki vejetatif gelişmesine etkileri sürgün ve kök örnekleri üzerinden değerlendirilmiştir. Boğum sayıları, sürgün uzunlukları, çapları, yaş ağırlıkları, kuru ağırlıkları ile makro-mikro besin elementi içerikleri değerlendirilmiştir. Vejetatif gelişme ve besin maddeleri içeriklerinde asma genotipleri ve mikoriza karışımlarına bağlı olarak farklılıklar belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Symbiotic partnership between majority of plant species and fungi defined as mycorrhiza. Mycorrhizal relationships, increases in crop yield and quality as well as providing plant nutrition, and stress factors tolerance because of the grape growing in terms of the deserve our attention. Mycorrhizal applications in viticulture seem promising aspects of our viticulture to be evaluated more efficiently. In this study, 3 different mycorrhizal preparation (Myco Apply, Mycosym, Biovam) applications effects of the vegetative development on young plants obtained from 41 B grapevine rootstock and Kalecik Karası vine grape variety germinated seeds, and 140 Ruggeri rootstock and Trakya İlkeren single node rooted cuttings were investigated. Study was designed as randomized parcels with three replications. Number of plants in parcels from seeds was 50, and from cuttings were 25. Germinated grape seed in viols and developed till 5-7 leaves level than replanted in 12x25 cm plastic bags that filled by mixture of sterile peat and perlite as ratio of 1:1 volume. Single node cuttings were rooted in viols and replanted same size plastic bags, and same media in the bags. Mycorrhizal preparation applications were made 15 days after replanting. The effects of plant vegetative development of the applications was evaluated at the end of vegetation period by using on shoot and root samples. Number of nodes, shoot length, diameter, fresh weight, dry weight and micro-and macro-nutrient contents of shoot and root parts were evaluated. Vegetative developments and mineral statues were differed by grape genotypes and mycorrhizal preparations.