Çanakkale koşullarında soya fasulyesi çeşitlerinin verim bazı kalite unsurlarının belirlenmesi
Determination of yield and some quality properties of soybean cultivars under çanakkale conditions
- Tez No: 302533
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZDEN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Çeşit, Soya, Verim, Verim Unsurları, Protein Oranı, Yağ Oranı, Soybean, Variety, Yield, Yield Components, Protein Ratio, Oil Ratio
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu araştırma, Çanakkale koşullarında soya fasulyesi çeşitlerinin verim ve bazı kalite unsurlarının belirlenmesi amacı ile 2010 yılında yürütülmüştür. Çalışma, Tesadüf Blokları Deneme Deseni'ne göre üç tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Araştırmada; Athow, Ataem, Cinsoy, Nazlıcan, Nova, Umut 2002, Batem Erensoy, BDS 27 Aday, Deficiance, A3935 ve Arısoy çeşitleri kullanılmıştır.Araştırma sonuçlarına göre, tohum verimi en yüksek (405.9 kg/da) Athow çeşidinden alınmış, bunu Ataem (335.5 kg/da) izlemiş, en düşük değer ise Nazlıcan ve Batem Erensoy çeşitlerinden (134.2 kg/da) elde edilmiştir. Athow ve Ataem çeşitleri en yüksek yağ verimine ulaşırken (sırasıyla 85.0 kg/da ve 69.0 kg/da), en yüksek protein verimi de yine Athow ve Ataem çeşitlerinde (sırasıyla 142.9 kg/da ve 127.9 kg/da) tespit edilmiştir. Sonuç olarak; Çanakkale koşullarında Athow ve Ataem çeşitlerinin gerek tohum verimi gerekse yağ ve protein verimleri açısından denemede ele alınan diğer çeşitler arasında sahip oldukları üstün performans sebebiyle, ana ürün olarak başarıyla yetiştirilebilecekleri kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine on yield and some quality properties of soybean cultivars under Çanakkale conditions in 2010. Experimental design was ?Randomized Complete Block? arrangement with three replications. In this research such as Athow, Ataem, Cinsoy, Nazlıcan, Nova, Umut 2002, Batem Erensoy, BDS 27 Aday, Deficiance, A3935 and Arısoy soybean cultivars were used as materials.As a results of this research, the highest seed yield was obtained from Athow (4059.0 kg ha-1) and Ataem (3355.0 kg ha-1) cultivars and the lowest value was determined from Nazlıcan and Batem Erensoy (1342.0 kg ha-1) cultivars. Athow and Ataem reached the highest oil yields (respectively 850.0 kg ha-1and 690.0 kg ha-1). Also, the highest protein yields were obtained from Athow and Ataem varieties (respectively, 1429.0 kg ha-1 and 1279.0 kg ha-1). It is concluded that; in terms of the highest seed yield, oil yield and protein yield the cultivars, Athow and Ataem, are the most suitable cultivars for the main crop sowing in Çanakkale condition region.