Raylı sistemlerde enerji optimizasyonuna yönelik çalışmalar
Energy optimization oriented studies in railway systems
  1. Tez No: 302623
  2. Yazar: MUHAMMED DALYAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GALİP CANSEVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Ulaşım, Computer Engineering and Computer Science and Control, Electrical and Electronics Engineering, Transportation
  6. Anahtar Kelimeler: raylı sistemler, demiryolu, enerji verimliliği, enerji tasarrufu, optimizasyon, optimal kontrol, minimizasyon, railway systems, railway, energy efficiency, energy savings, optimization, optimal control, minimization
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Günümüzde özellikle fosil yakıtların da tükenmeye yüz tutması ile dünyada ve ülkemizde gelecek için enerji kaynaklarına olan ihtiyaç gittikçe artacaktır. Fakat enerjiye olan ihtiyacın tek çözümü yeni enerji kaynakları değildir. Aynı zamanda mevcut tüketilen enerji miktarının düşürülmesi ile, yani tasarruf yöntemi ile de büyük bir oran da enerji elde edilebilir. Bu durum aynı zamanda giderlerin de düşmesine neden olacaktır.Elektrikli raylı sistemlerde de harcanan enerjinin büyük bir kısmı, farklı yöntemlerle geri dönüştürülebilir. Gereksiz enerji harcamalarının önüne geçilebilir. Bu yöntemlerden bir tanesi de optimum enerji-zaman seviyesinin sağlanabileceği sürüş sistemleridir.Bu çalışmada güzergahın eğim v.b. coğrafi koşullarından faydalanılarak enerji tüketiminin nasıl azaltılabileceği üzerinde durulmuştur. Belli bir hedefe varış süresi ile tüketilen enerji arasında optimumizasyona dayalı bir bağ kurulmaya çalışılmış ve simülasyon sonuçları ile bu bağ sağlamlaştırılarak, enerji tüketiminde ciddi azalamalara gidilebileceği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Now a days especially after fossil fuels have started to become depleted our world and country's future need for energy resources slowly increases. However, the solution for the need of excess energy does not just base on the grounds of producing new energy. At the same time its about bringing the level of used energy down, by using saving disposition methods to redeem a big amounts of energy. This condition will lead to a decrease in expenses.A big amount of the energy consumed in the electrical railway systems may also be renewed and restored. It can stand in the way of unnecessary expenditure. A part of one of these processes include optimum energy-time levels potential traction system. In this study, by benefitting from the route gradient geographical state, it has allowed us to focus on how to decrease energy consumption. Between the clear target of the arrival time and the energy consumed a connection has been established based on optimization and simulation results with this connection solidly established show a serious amount of decrease in energy consumption.