Kalça kırığı ameliyatı olan yaşlı hastalarda düşme riskinin belirlenmesi
Determining the risk of fall in older people following hip fracture surgeries.
- Tez No: 302689
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İKBAL ÇAVDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Düşme, Düşme Riski, Kalça Kırığı, Yaşlılar, Mental Durum, Fall, Risk of fall, Hip Fracture, Older People, Mental Condition
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Seyhan, E. (2011). Kalça Kırığı Ameliyatı Olan Yaşlı Hastalarda Düşme Riskinin Belirlenmesi. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği AD Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.Bu Çalışma; kalça kırığı ameliyatı olan yaşlı hastalarda düşme riskini belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak planlandı.Araştırma örneklemini kalça kırığı ameliyatı olan 71 hasta oluşturdu. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen anket formu ile Tinetti denge testi ve SMMT kullanıldı. Araştırma sonucunda elde edilen veriler SPSS 16.0 programı yardımıyla değerlendirildi.Çalışmada örneklem grubunun %83,1'inin kadın, %29,6'sının 76-80 yaş arasında olduğu, %63,4'ünün eşi ölmüş, %46,5 `unun çocuklarının yanında yaşadığı, %95,8'inin tanı konmuş ve devam eden hastalığı olduğu, %91,5'inin düzenli olarak ilaç kullandığı, %29,6'sının son bir yılda düşme hikayesi olduğu, % 73,2'sinin evin içinde düştüğü görüldü.Çalışmada örneklem grubunu oluşturan hastaların yaş ortalamaları arttıkça düşme riskinin arttığı ve SMMT skorlarının kötüleştiği, eşi ölen ve yalnız yaşayan hastaların düşme riskinin yüksek, mental durumlarının daha kötü olduğu ayrıca, kalp damar hastalığı olan ve diyabeti olan hastalarda da mental durumun kötü olduğu, son 1 yılda düşme hikayesi olan hastaların düşme riskinin yüksek olduğu bulundu. Toplam Tinetti skorları değerlendirildiğinde düşme riskinin 60 hastada yüksek olduğu ve SMMT skorunun 6 hastada kötü, 32 hastada orta düzeyde olduğu belirlendi.Bu sonuçlara göre, düşme riski yüksek hastaların belirlenmesi ve düşme koruma programlarına alınması, kalça kırığı ameliyatı olan hastalarda ameliyat sonrası dönemde denge mobilite sorunu için egzersiz programlarının oluşturulması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Seyhan, E. (2011). Determining the risk of fall in older people following hip fracture surgeries. Istanbul University, Institute of Medical Sciences, Postgraduate thesis for the Department of Surgical Disease Nursing, Istanbul.This study was planned as a complementary practice to determine the risk of fall in older people following hip fracture surgeries.Research samples were 71 patients operated for hip fractures. A survey form developed by the researcher along with Tinetti balance test and SMMT were used as means of data collecting. Data gathered following the research was evaluated with the help of SPSS 16.0 programme.In the research, it was seen that %83,1 of the patients in the sample group were women, %29,6 of them were aged between 76-80, %63,4 of them were widowed, %46,5 of them were living with their children, %95,8 of them were diagnosed and had ongoing illnesses, %91,5 of them were regularly taking medication, %29,6 of them experienced a fall in the recent year and % 73,2 of them fell at home.It was also identified that as the average age of the patients in the sample group increased, the risk of fall increased accordingly and SMMT stocks deteriorated, the risk of fall of widowed patients and patients living alone was high and their mental conditions were worse than other patients as well as the mental conditions of the patients with cardiovascular diseases and diabetes. It was found that the risk of fall for patients who experienced a fall in the recent year was higher. When the total Tinetti scores were reviewed, it was seen that 60 patients had a high risk of fall, 6 patients had bad SMMT scores and 32 of them had medium level SMMT scores.According to results, it?s suggested to determine the patient that have higher falling risk and develop protection programme for this group of patients, develop exercise programmes for balance/ mobility problems in hip surgery patients in the postoperative period.