Mezyal temporal lob epilepsisinde apoptoza yol açan genlerin ekspresyonlarının analizi
Investigating the expression of apoptosis related genes in mesial temporal lobe epilepsy
- Tez No: 302693
- Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR ÖZBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Genetik, Genetics
- Anahtar Kelimeler: Epilepsy, Apoptosis, Mesial Temporal Lobe Epilepsy, Hippocampal Sclerosis, Gene Expression
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Genetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Temporal lobe epilepsisi (TLE) ilaca dirençli epilepsilerin en sık görülen tipidir ve tüm parsiyel epilepsilerin %50?sini oluşturur. Temporal lob kaynaklı, nöbetlerle karakterize hipokampal skleroz (HS) TLE?nin en fazla görülen nedenlerindendir. Etiyopatogenezi bilinmemesine rağmen HS oluşumunda sinaptik değişiklikler ve aksonal reorganizasyon görüldüğü rapor edilmiştir. MTLE?nin hipokampal patogenezinde kompleks değişikliklerin, apoptotik genleri de içeren çeşitli gen ve sinyal yolaklarının etkili olduğu gösterilmiştir. Bu çalışmadaki amacımız, cerrahi olarak çıkartılmış beyin dokularında, hipokampal skleroz patogenezinde rolü olduğu düşünülen iç ve dış apoptotik yolağa ait genlerin gen anlatım düzeylerini incelemekti. Çalışmamızda, 8 MTLE hastası ve 8 kontrol otopsisinden elde edilen insan hipokampal dokularında, apoptotik yolak genlerinin anlatım düzeyleri TaqMan hidroliz probu kullanılarak RT-PZR (gerçek zamanlı polimeraz zincir reaksiyonu) yöntemi ile incelendi. Rölatif anlatım düzeyleri delta Ct metoduna göre hesaplandı ve sonuçlar Mann Whitney U testi ile karşılaştırıldı. Çalışmamızın önemi, insan beyin dokusunda apoptoz ile ilişkili genlerin gen anlatımlarının incelendiği sayılı çalışmalardan biri olmasıdır. Yapılan immünohistokimya çalışmalarında, insan hipokampal dokularında apoptotik protein seviyelerinde artış rapor edilmiştir. Çalışmamız sonucunda, dış yolakta görevli olan TNFR1 ve FAS genlerinde yüksek anlatım düzeyleri belirlenmekle beraber istatistiksel olarak anlamlılık ifade etmemektedir (p= 0.146, p= 0.062). Ayrıca hasta ve kontrol örnekleri arasında da iç yolak genleri için (TP53, BAX, BCL2, CASPASE3 ve CASPASE 9) gen anlatımı düzeyinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır (p= 0.865, p= 0.141, p= 0.865, p= 0.534, p= 0.152). Artmış HS örnek sayısı ile çalışılması ve doku bankamızın genişletilmesiyle MTLE patogenezinde apoptoz ilişkili genlerin olası rolünün aydınlatılması sonraki hedeflerimizi oluşturmaktadır.Anahtar Kelimeler : Epilepsi, Apopotoz, Mezyal Temporal Lob Epilepsisi, Hipokampal Skleroz, Gen anlatımı.
Özet (Çeviri)
Temporal lobe epilepsy (TLE) is one of the most frequent types of intractable epilepsy and comprises 50% of all partial epilepsies. Hippocampal sclerosis (HS), one of the most common causes of TLE, is characterized by seizure generation from the temporal lobe. Although etiopathogenesis is unknown, changes in synaptic and axonal reorganization have been reported during the course of HS. Complex alterations leading to hippocampal pathogenesis of MTLE suggest involvement of various genes and signaling pathways including apoptosis. In this study our aim was to explore the role of both extrinsic and intrinsic apoptotic pathway genes in the pathogenesis of hippocampal sclerosis through evaluation of gene expression in surgically removed human brain tissues. Herein we investigated gene expression profile of apoptotic pathway genes in human hippocampal tisuses that obtained from 8 MTLE patients and 8 autopsy controls by using RT-PCR with TaqMan hydrolyzis probes. Relative expressions were calculated according to the delta Ct method and results were compared with Mann Whitney U test. Significance of our study resides in the fact that it is among the one of the first apoptosis related genes? expression analyses in the human brain tissue. Previous immunohistochemistry reports have shown that the levels of the apoptotic proteins in human hippocampal tissue are increased. There is high expression for extrinsic pathway genes such as TNFR1 and FAS, however expression results are statistically not significant (p= 0.146, p= 0.062). In addition, we didn?t find any significant difference between patients and controls for intrinsic pathway genes? expression levels (p= 0.865, p= 0.141, p= 0.865, p= 0.534, p= 0.152 respectively). Our future aims are to work with more HS samples and to expand our tissue bank to enlighten the possible role of apoptosis-related genes in the pathogenesis of MTLE.