Diş renkleşmelerinin beyazlatılması, rengin korunması ve kalıcılığının in vitro yöntemle belirlenmesi
Bleaching of tooth coloring, the preservation of the color and the determination of the permanance by in vitro method
  1. Tez No: 302715
  2. Yazar: OYA ULU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CAN DÖRTER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Carbamide Peroxide, coloring, hydrogen peroxide, bleaching, spectrophotometer
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Diş Hastalıkları ve Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmada ağız ortamına sürmemiş ve ağız ortamından etkilenmemiş dişlerin (gömük 20 yaş dişleri), renklendirici maddelerle boyanması, çeşitli ağartma yöntemleriyle beyazlatılması ve daha sonra yeniden aynı boyar maddelerle boyanması sağlanarak farklı yoğunluklardaki beyazlatma ajanlarının ve tekniklerinin beyazlatma etkinliklerinin spektrofotometrik analiz yöntemiyle karşılaştırılması ve beyazlatma tedavisinin dişleri renklenmeye daha meyilli hale getirip getirmediğinin değerlendirilmesi amaçlandı.Çalışmada kullandığımız, dişlerden hazırlanmış olan örneklerde iç renkleşme oluşabilmesi için örnekler özel bir hazırlığa tabi tutulmuştur. Her grup için 7'şer örnek olmak üzere 8 ana, 3 kontrol grubu oluşturulmuştur. Örneklerin ilk renklerinin spektrofotometre (SFM) cihazı ile ölçümü yapılmıştır (1. ölçüm). Örnekler rastgele gruplara ayrılıp seçilen renklendirici maddelerde (çay veya şarap) 1 hafta süresince bekletilerek renklenmesi sağlamış ve renk ölçümü yapılmıştır (2. ölçüm). Örnekler beyazlatma ürünlerinin kullanım kılavuzlarında belirtildiği gibi ve benzer miktarda beyazlama sağlanacak şekilde ağartma işlemi uygulandıktan sonra renk ölçümü yapılmıştır (3. ölçüm). Örneklerin 1 hafta süresince yapay tükürük içinde bekletilmesi sonrası,yeniden renk ölçümü yapılmıştır (4. ölçüm) ve sonra aynı boyar maddeler içerisinde 1 hafta süresince yeniden bekletilerek, renk ölçümü yapılmıştır (5.ölçüm).Çalışma sonucunda elde edilen verilerin değerlendirilmesi için nonparametrik Kruskal-Wallis sıralamalı tek-yönlü varyans analizi kullanılmıştır.Çalışma sonucunda farklı yoğunluktaki beyazlatıcı ajanların uygulama süre ve sayısı değiştirilerek, benzer düzeyde beyazlama sağlanabileceği, beyazlamanın geri dönüş miktarı değerlendirildiğinde de beyazlatıcı ajanlar arasında ufak farklılıklar olsa da istatistiksel açıdan bir fark olmadığı, aynı zamanda beyazlatma işleminin dişleri renklenmeye daha elverişli hale getirmediği bulunmuştur.Anahtar Kelimeler : Hidrojen peroksit, karbamit peroksit, renklenme, beyazlatma, spektrofotometre.
Özet (Çeviri)
This study aims to compare the whitening efficacy of bleaching technics and bleaching agents with distinct concentrations by spectrophotometric analysis methods with painting the tooth unaffected from oral environment by coloring matters, bleaching with related techniques, then recoloring with the same matters and also the effect of bleaching treatment in tendency of the tooth recoloring was assessed.The samples used in the study are consisting of tooth exposed to a special preperation to cause interior coloring. 8 experimental and 3 control groups are formed with 7 samples in each group. The initial color of the samples is measured with the spectrophotometer (SFM) (1. measurement). Randomly grouped samples are kept in the coloring matters (tea or wine) for one week to color and color measurement are carried out (2. measurement). The next measurement was performed after the bleaching has been applied until similiar whitening as specified in the manuals of the bleaching materials (3. measurement). The measurment reperformed after the samples are immersed and kept in artificial saliva for one week (4. measurement). Afterwards, samples are kept in the same coloring materials by 1 week, the measurement color has been made (5. measurement).For the evaluation of the results obtained from the study, nonparametric Kruskal?Wallis one-way variance analysis was used.As the result of the study, a similar whitening level could be provided by changing the application time and number of whitening agents in different-concentrations, and while evaluating the recoloring level of bleaching, even there exists some minor distinctions in bleaching agents; no difference has been observed from statistical perspective, and in the meantime no effect has been derived as the bleaching application increase the possibility of recoloring of the tooth.