Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin ekonomik kalkınmasında beşeri sermayenin önemi ve mülki idare amirlerinin algısı
The importance of human capital in the development of South East Anatolian Region, perception of the civilian superiors of directors
  1. Tez No: 302777
  2. Yazar: SERDAL PEKER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER ÖZÇİÇEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik Kalkınma, Az Gelişmişlik, Beşeri Sermaye, Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Economic Development, Underdevelopment, Human Capital, Southeastern Anatolia Region
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Günümüzde ülkelerin en önemli hedefleri kalkınmışlık düzeylerini artırmak ve bölgelerarası gelişmişlik farklarını en aza indirmektir.Geri kalmış bölgelerde hızlı ve devamlı bir kalkınma için pek çok araç kullanılabilir. Beşeri sermaye teorisine göre, bu araçlar arasında en etkili olanı nitelikli insan gücü yatırımlarının bu bölgelere yapılmasıdır. Bu çalışmada Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin gelişmesinde en önemli unsurlardan birinin nitelikli insan gücünün yetiştirilmesi olduğu üzerinde durulmuştur.İçsel büyüme modellerinde büyümenin itici gücünün beşeri sermaye olduğu belirtilmektedir. Beşeri sermayenin temel bileşenleri arasında eğitim ve sağlık yer almaktadır. Gelişmiş ve az gelişmiş ülkeler arasındaki temel farklardan biri de beşeri sermayeye olan yatırımların miktarı ve bunun sonucunda nitelikli insan gücü stokundaki farklılıklardır. Gelişmiş ülkeler eğitim süreçlerini insanın niteliğine katkıyapacak biçimde planlamaktadırlarEğitim ve sağlık alanındaki yatırımların, Güneydoğu Anadolu Bölgesi açısından son derece önemli olduğu görülmektedir. Yapılan anket çalışmasının sonucunda bölgenin eğitim yapısındaki temel sorunlar arasında, alt yapı ve eğitici personel eksikliğiyle beraber, gelenek görenek, inanışlar, niteliksizlik ve güvenlik sorunlarının yer aldığı görülmüştür. Türkiye'de özellikle devletin planlama aracıyla kalkınmayı sağlamaya çalıştığı durumlarda, planlama yapılırken bölgenin nitelikli insan gücü miktarının dikkate alınması çok önemlidir.
Özet (Çeviri)
Today the most important objective of nations is to increase its development level and to minimize the development disperities among regions. Lots of tools can be used to rapid and continuous development of less developed areas. According to human capital theory, among these tools the most effective one is to investments in qualified manpower of these regions. This study emphasizes that one of the most important factors in the development of the Southeastern Anatolia Region is the training of qualified manpower. Endogenous growth models states that human capital is the driving force of growth. Education and health are among the basic components of human capital. One of the fundamental differences between developed and less developed countries is investments in human capital stock and consequently differences in the amount of qualified manpower. Developed countries are planning the educational process in a way so that it will contribute to the quality of human quality. Investments in education and health, is seen as extremely important for the Southeastern Anatolia Region. It is seen from a survey study that among the main problems in the structure of the region's education are the lack of infrastructure and teaching staff, together with the tradition of custom, belief, the lack of quality and security issues were taking place. In Turkey, especially when the state is trying to provide development through planning tool, while planning it is important to consider the amount of qualified manpower in the region.