Örgütlerarası ilişkilerde güç ve kaynak bağımlılığının yarattığı etkiler ve örgütlerarası etkileşim
The effects of power and resource dependency in interorganizational relationships and interorganizational interaction
- Tez No: 302856
- Danışmanlar: PROF. DR. JÜLİDE KESKEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütlerarası ilişkiler, bağımlılık, güç, güç kaynakları, örgütlerarası etkileşim, Interorganizational relationships, dependency, power, power sources, interorganizational interaction
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 557
Özet
Son yıllarda değişen çevresel dinamiklerin bir sonucu olarak örgütlerarası ilişkilerin geliştirilmesi örgüt araştırmacıları ve uygulayıcılar için önemli bir konu haline gelmiştir. Örgütlerarası ilişkilerin kurulmasının en temel sebebi örgütün varlığını devam ettirmek için hammadde, malzeme, ürün veya gelirlerin sağlanmasıdır. İlişkilerin sürdürülebilirliği, aktörler arasında olumlu etkileşim atmosferinin oluşması ile mümkün olmaktadır.Örgütlerarası ilişkilerde güç, bir örgütün diğer örgütü etkileme becerisi olarak tanımlanmakta ve örgütlerarası bağımlılık sonucu ortaya çıkmaktadır. Birbirlerine kaynaklar nedeniyle bağımlı olan örgütler arasında, bağımlılık düzeylerine bağlı olarak etkileme stratejileri geliştirilmektedir. Yazında örgütlerin diğer tarafı etkilemek için kullandığı farklı güç kaynakları bulunmaktadır. Bu kaynaklardan araçlı (ceza, ödül, yasal resmi) ve araçsız (uzman, benzeşim, resmi) güç kaynaklarının ilişkilere olan etkileri de farklı olmaktadır.Bu araştırmada örgütlerarası ilişkiler yazını temel alınarak, bağımlılık düzeyi ve farklı güç kaynaklarının, örgütlerarası etkileşim ve sonuç atmosferi unsurları üzerindeki etkisi araştırılmaktadır. Bu amaçla, İzmir'de faaliyet gösteren bir beyaz eşya üreticisi ve 61 tedarikçisine uygulanan bir alan araştırması ile güç ve bağımlılık ilişkilerine yönelik iki tarafın algısını içeren model önerileri geliştirilmektedir. Sonuç olarak taraflar arasındaki farklı bağımlılık düzeyinin uygulanan araçlı/araçsız güç kaynaklarını ve etkileşim atmosferi unsurlarını etkilediği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
As a consequence of new environmental dynamics, improving relationships between organizations has been a common concern of researchers and practitioners in recent years. The direct procurement of materials, product or revenues to ensure organizational survival has been a fundamental reason for establishing interorganizational relations. The sustainability of the relationships can occur by only having a positive interaction atmosphere between actors.In interorganizational relationships, power, which is resulted from dependency, is defined as an organization?s ability to affect another organization. Influence strategies based on organizations?dependency levels, are being developed between organizations, which are dependent on each other because of the resources. There are different power sources in the literature that are used by organizations to influence their partners. Among these resources, mediated (coercion, reward, legal legitimate) and non-mediated (expert, referent, legitimate) power sources have different effects on interorganizational relations.In this study, based on the interorganizational relationship theories, the impact of dependency level and different power sources on interorganizational interaction and output atmosphere is being analyzed. For this objective, model suggestions, which include dyadic perceptions, are developed by an empirical study through a white applicant manufacturer operating in Izmir and its 61 suppliers. As a result of the study, it is found that interorganizational interaction/output atmosphere and mediated/non-mediated power sources are affected by different dependency levels between partners.