Çevresel belirsizliğin kaynak bağımlılığı üzerine etkisi: Otel işletmelerinde bir araştırma
Effectes of environmental uncertainity on resource dependence: A research on hotel businesses
  1. Tez No: 431226
  2. Yazar: DAVUT KARAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UFUK DURNA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kaynak Bağımlılığı, Çevresel Belirsizlik, Otel İşletmeleri, Resource Dependence, Environmental Uncertainity, Hotel Businesses
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 237
Özet
Kaynak bağımlılığı kuramı makro örgüt kuramlarından biri olup örgütlerarası kaynağa dayalı ilişkiler sonucu oluşması muhtemel asimetrik bağımlılık ve güç ilişkilerini incelemektedir. Örgütler faaliyette bulundukları çevreden sürekli etkilenmektedirler. Böyle bir durumda aşırı rekabetten dolayı örgütler, çevresel faktörlerdeki değişimlere göre stratejik faaliyetlerini yeniden gözden geçirmek durumundadırlar. Bu çalışma, otel işletmeleri üzerinde çevresel koşulların oluşturduğu çevresel belirsizlik durumlarının işletmelerin kaynak bağımlılığı stratejileri üzerine etkilerini konu edinmektedir. Araştırma kapsamında Türkiye genelindeki üç, dört ve beş yıldızlı otel işletmelerinin genel müdür veya genel müdür pozisyonundaki üst düzey yöneticileri ile CATI sistemi kullanılarak görüşülmüş ve toplam 543 sağlıklı veri elde edilmiştir. Elde edilen bu veriler SPSS for Windows 21,0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma hipotezleri kapsamında elde edilen sonuçlar ise aşağıda sunulmuştur: • Çevresel belirsizliğin, kaynak bağımlılığını yönetme eğilimini artırdığı; buradaki artışın en temel kaynaklarının ise çevresel belirsizlik faktörlerinden“hükümet ve politikalar”ile“teknoloji ve inovasyon”boyutu olduğu sonucuna ulaşılmıştır. • Çevresel belirsizliğin, algılanan kaynak bağımlılığını artırdığı; buradaki artışın en temel kaynaklarının ise çevresel belirsizlik faktörlerinden“hükümet ve politikalar”ile“Teknoloji ve inovasyon”boyutu olduğu sonucuna ulaşılmıştır. • Çevresel belirsizliğin, yapısal kaynak bağımlılığını artırdığı; buradaki artışın en temel kaynaklarının ise çevresel belirsizlik faktörlerinden“hükümet ve politikalar”,“ürün pazarı ve talep”ile“teknoloji ve inovasyon”boyutu olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Resource Dependence Theory, one of the macro–organizational theories, examines the possible asymmetric power relations results of the formation of interorganizational relationships based on resource dependence. Organizations are constantly influenced by the environment in which they operate. In such a case, due to excessive competition, organizations are obliged to rethink their strategic activities owing to changing environmental factors. In this study; three, four and five star hotel general managers or senior executives were interwieved using the CATI system and was obtained a total of 543 healty data. The obtained data were analyzed using SPSS for Windows 21.0. The research results obtained under the hypothesis is as follows: • It was concluded that environmental uncertainity increases the tendency to manage the resource dependency and the main reasons for the increase are the“goverment and politics”and“technology and innovation”. • It was concluded that environmental uncertainity increases the perceived resource dependency and the main reasons for the increase are“goverment and politics”and“technology and innovation”. • It was found that environmental uncertainity increases the structural resource dependency and the main reasons for the increase are“goverment and politics”,“product market and demand”and also“technology and innovation”.