Terörün sosyal temsilleri
Social representations of terrorism
  1. Tez No: 302855
  2. Yazar: ÜRÜN PERÇİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURİ BİLGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: sosyal temsiller, terörizm, social representations, terrorism
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Son dönemlerde toplumumuzun gündemini sürekli meşgul eden terör olayları, önemli bir sosyal algı ve temsil konusudur. Sosyal temsiller çeşitli olguların ve kavramların tarafından sağduyuya uygun bir hale sokulup dönüştürülmesinden ve günlük sohbetlerde anlamlandırılmasından oluşurlar. Çeşitli kişi ve grupların terörizme yaklaşımını anlamada terör, terörist ve terörizme ilişkin sosyal temsillerinin anahtar bir rol oynadığı açıktır. Bu nedenle çalışmada gazete içeriklerinin incelenmesi ile terör olaylarının medyada ele alınma biçimi üzerinde durulmuş; ardından, seçkisiz bir örneklemle terör, terörist ve terörizm hakkındaki görüşlerini saptamak amacıyla yüzyüze görüşme yoluyla gerçekleştirilmiş bir alan araştırmasının veri ve bulguları ortaya konmuştur.Gazete analizleri sonucunda belirlenen terörizme ilişkin iki sosyal temsilden ilki ile anket katılımcılarının teröre ve teröriste ilişkin görüşleri arasında bir paralellik olduğu görülmektedir. Gazetelerde inşa edilen `Terör herkes için bir tehdit kaynağı' şeklindeki terör temsili, katılımcıların teröre ilişkin algı ve görüşleriyle tutarlılık göstermektedir. Gazetelerde inşa edilen ikinci terör temsilinin ilk temsille bütünleşmesi bu saptamayı daha da pekiştirmektedir. Bunun yanında, teröriste ilişkin bulunan iki temsil de görüşme formunda sunulan senaryolardaki kahramanın yaşına göre değişim göstermiştir. Bu bulgu da medyanın gündeminde olan yaşla ilgili kanun maddeleriyle uyum göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Recently, the terrorist activities that distract our agenda, constitute significant subject for social perception and representation. Social representations consist of various concepts and facts which transformed appropriate for common sense and interpreted in everyday conversations. To understand different individiuals? and groups? approaches to terrorism, social representations of terror, terrorist and terrorism play a key role. Therefore, with examining newspapers? contents, we underscored the handling of terrorist activities in media; then, to find out individuals? opinion about terror, terrorist and terrorism , we made a survey with a random sample and introduced its datas and findings.With the first representation determined by the analysis of newspapers and participants? opinions about terror and terrorist, there seems an analogy. The representation `Terror is threat for everbody? is consistent with the opinions and perceptions of participants. The integration between the first and second representations of terror constructed by newspapers strengthens this determination. Besides this, two representations that were found about `terrorist? has undergone change with respect to the age of the character in the scenarios. This finding adjusts with the dams about the age of the offender which take place in the media?s agenda.