Arpaçay'da tarihi ve arkeolojik araştırmalar
Historicial and archaeological research in Arpaçay
  1. Tez No: 302941
  2. Yazar: ZEKİ DAŞCI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AKIN BİNGÖL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Urartu, Arpaçay, İskit, Kimmer, Urartian, Arpaçay, Scythian, Kimmerian
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Çalışmamızda Kars İli Arpaçay İlçesinde daha önce yapılan araştırmalarda tespit edilen tarihi ve arkeolojik yerleşimler incelenmiştir. Önceki araştırmalarda belirlenen yerleşimlerin değerlendirilmesi yanında yapmış olduğumuz araştırmalar sonucunda saptadığımız yeni yerleşim alanlarının coğrafi konumları ve özellikleri tanıtıldıktan sonra bu yerleşim alanlarının tarihi gelişimleri irdelenmiştir.Araştırmalarda tespit edilen kültürlerin kendi özellikleri yanında yakın çevrelerinde yer alan ve etkileşim içinde bulundukları bölgelerde tespit edilen kültürlerle benzer yönlerine bakılmıştır. Erzurum'da yapılan kazı ve yüzey araştırmalarında karşılaşılan kültürlerle Kars'ta ve Doğu Anadolu Bölgesinde tespit edilen kültürler arasında oldukça büyük benzerlikler olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In our study, archaeological and historical settlements, which were previously determinated in Kars-Arpaçay, were examined. Apart from review of previously determinated settlements, the historical improvement of these settlements was examined after introducing their characteristic and geographical position of new settlements.Beside features of culturel items determinated by means of our study, we also examined similar items that found near places of our study area. In the excavation and surface studies made in Erzurum the culturel items that we found are quite similar to the ones that were found in Kars and the Eastern Anatolia Region.