20. yüzyıl başında Konya Polis Teşkilatı
Police in Konya at the beginning of the 20th century
- Tez No: 302946
- Danışmanlar: DOÇ. DR. JÜLİDE AKYÜZ ORAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Tarih, Public Administration, History
- Anahtar Kelimeler: Emniyet, asayiş, Konya, polis, güvenlik, Safety, security, Konya, police
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışmada 20. yüzyıl başındaki Konya polis teşkilatı incelenmektedir. Konuya geçmeden önce Türk kolluk tarihi hakkında genel bilgiler verilmiştir. Zamanın Konya Emniyet Müdürlüğü incelenirken teşkilat yapılanmasında temel birimler olan personel, lojistik ve asayiş kısımları baz alınmıştır. Türk kolluk tarihi hakkında kısıtlıda olsa bazı kaynaklara ulaşma imkânı olsada, 20.yüzyıl başı Konya polis teşkilatı hakkında, arşiv belgeleri haricinde başka bir kaynaktan faydalanma imkânı olmamıştır. Çalışmanın sonunda, 20. yüzyıl başındaki Konya Emniyet Müdürlüğünün personel ve lojistik bakımından oldukça kısıtlı imkânlarla görev yaptığı, lojistik işleriyle ilgili zaman zaman halktan yardım aldığı, bu imkânsızlıklara rağmen, asayiş hizmetlerinde belli bir seviyeyi yakaladığı, günümüz soruşturma süreçlerinin birçoğunu o günün imkânlarıyla kullandığı görülmüştür. Ayrıca 1900' lü yılların başında Konya'nın asayiş durumu, sosyo-kültürel yapısı hakkında da bazı bilgilere ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study examines the police in Konya at the beginning of the 20th century.Before this topic, about the history of the Turkish law enforcement agencies, general information are given. While Konya Security Directorate is investigating at that time, the basic units of organization in the construction of the personel, logistics and parts are based on public order.Albeit, limited to some sources about the history of Turkish law enforcement can achieve though, at the beginning of the 20th century ,about Konya police force , except archival documents, has not been able to benefit from a source other than. At the end of the study, at the beginning of the 20th century ,in Konya the Directorate of Security is very limited facilities in terms of logistics and his staff, received logistical help from the public from time to time , despite the impossibilities , public security services captured a certain level , the processes of today?s investigation was used by many of the facilities of the day.In addition, at the beginning of 1900s, Konya?s public order statüs, some information about the socio-cultural structure has been reached.