Kars ve Iğdır yöresinse şiiliğin yayılması
The Shiism?s process in Kars and Iğdır region
- Tez No: 302961
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ İPEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Tarih, Religion, History
- Anahtar Kelimeler: Şiîlik, Mezhep, İmâmet, Göç, Fırka
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışma, Şiîliğin Kars ve Iğdır bölgesinde tarihsel süreç içinde geçirdiği aşamaları ve yayılmasını incelemeyi hedeflemektedir. İncelemeye çalıştığımız her iki ilde de bu mezhep mensuplarını Azeri Caferileri oluşturmaktadır. İslâm mezhepleri arasında yer alan Şiîlik, Orta çağ boyunca yaşanan bir takım dini ve siyasi kökenli vakaların etkisiyle gelişim sürecini devam ettirmiştir.Orta Asya'da baş gösteren Moğol istilası nedeniyle Anadolu'ya göç etmek zorunda kalan Türk boyları, geçtikleri bölgelerin inançlarını da alarak Anadolu'ya getirmişlerdir. Bu inanç sistemleri arasında Şiî öğretiler de Anadolu'ya girme fırsatı bulmuştur. Zamanla Anadolu'nun farklı illerine yayılan Şiâ fırkası mensupları, Doğu Anadolu'da özellikle Kars ve Iğdır illerine yerleşerek benliklerini korumuş ve kendi camilerini yaparak ibadetlerini yerine getirmeye çalışmışlardır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine that the Shiism?s ranks and spreading in historical process in Kars and Iğdır region.In both of the cities that we try to examine ,this sect members are Azerbaijan Caferi?s. The Shiism,which takes place among Islam sects,continues its development process by the effect of some religious and political events in the Middle Ages.The Turkish clans, who migrate to Anatolian under compulsion by the invasion of Mongols appears in the Middle Asian ,bring the beliefs of people that they pass away to Anatolia.Among this belief systems,the shrite doctrines also found the oppurtunity of coming in Anatolia.The Shiite sect members who spread on the different cities of Anatolia in the course of time, keep their personality by settling down in Kars and Iğdır in Eastern Anatolian Region and they try to carry out their worship by building their own mosques.KEY WORDS: Shiism, Sect, İmamete, Migration Legion