Kars türkülerinin dilin dört temel becerisi açısından incelenmesi
Analysis of the Kars folk songs in terms of four basics of the language
  1. Tez No: 433841
  2. Yazar: ÖMER FARUK ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ ALYILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dilin dört temel becerisi, dinleme, okuma, konuşma, yazma, türkü, Kars türküleri, Türkçe öğretimi, Four basic skills of language, listening, reading, speaking, writing, folk song, folk songs of Kars, teaching Turkish language
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışmanın amacı Kars türkülerinde dilin dört temel becerisi ile ilgili ögeleri tespit etmek ve tespit edilen bu ögelerin Türkçe öğretimi açısından önemini ortaya koyarak yapılacak olan çalışmalara katkı sağlamaktır. Bu çalışma Tarama modelinde yapılmış nitel bir çalışmadır. Çalışmada elde edilen veriler Doküman incelemesi metoduyla belgelerin taranmasıyla elde edilmiştir. Elde edilen veriler betimsel analiz tekniğiyle analiz edilmiştir. Bu çalışmada dil, okuma, dinleme, konuşma, yazma, türkü, Kars, Kars türküleri hakkında bilgilere yer verilmiş ve Kars türküleri dilin dört temel becerisi açısından incelenmiştir. Kars yöresine ait türküler Turhan, Şahin ve Şimşek'in (2010) Kars-Ardahan-Iğdır Türküleri ve Oyun Havaları isimli eserinden alınmıştır. Çalışmada Kars türkülerindeki dilin dört temel becerisi olan okuma, dinleme, konuşma ve yazma becerilerine ait ögeler tespit edilmiştir. Ögeler tespit edildikten sonra sözcük ve sözcük grubu düzeyinde sınıflandırılmıştır. Araştırma sonucunda Kars türkülerinin dilin dört temel becerisinden dinleme ve konuşma becerilerini barındırma açısından zengin olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca Kars türkülerinin Kars ve çevresinin ağız özelliklerini, örf ve âdetlerini, yaşam tarzlarını yansıttığı ayrıca Kars ve çevresinin Türk kültürü ve dili açısından çok geniş bir birikime sahip olduğu için Türkçe öğretiminde kullanılmasını gerekli kılacak derecede önemli olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to specify the elements related to four basic skills of language in the folk songs of Kars and to contribute the studies to be conducted by proving the significance of these elements in terms of teaching the Turkish language. The thesis is a qualitative study which has been carried out according to screening model. The data obtained throughout this thesis has been acquired by reviewing the documents via Document review method. The obtained data has been analyzed by descriptive analysis technique. The thesis consists of information regarding language, reading, listening, speaking, writing, folk songs, Kars and folk songs of Kars, which are examined in terms of four basic skills of language. Kars folk songs are taken from the work named Kars-Ardahan-Iğdır folk songs and Cheerful Tunes by Turhan, Şahin and Şimşek (2010). The elements of four basic skills of language which are reading, listening, speaking and writing have been specified in the folk songs of Kars through this study. The specified elements have been classified at the level of word and phrase. It was found out that the folk songs of Kars are rich in terms of listening and speaking skills, two of four basic skills of language. Furthermore, it is also concluded that the folk songs of Kars are significant in terms of teaching the Turkish language as they represent the local dialect, daily life, the manners and customs of Kars and its vicinity, and as Kars and its vicinity have a wide accumulation of elements specific to Turkish culture and language.