İlköğretim 1. kademe öğrenci velilerinin okuldan beklentileri ve beklentilerinin karşılanma düzeyi
Primary school level 1 student parents expectations froom the school and the satisfaction level of expectations
  1. Tez No: 303058
  2. Yazar: ŞEYDA KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. BAHADDİN ACAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: veli, okuldan beklenti, parent, expectancy
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Araştırmanın amacı; İlköğretim 1. Kademeye devam eden öğrenci velilerinin, okuldan beklentilerini saptayarak eğitimi daha etkili hale getirmek, veli beklentilerinin net olarak anlaşılmasının sağlanması; okul-aile arasında sürekli, sağlıklı bir iletişim ve işbirliği kurulmasına katkı sağlamaktır.Araştırmanın evreni; 2009-2010 Eğitim Öğretim yılında Kocaeli ili Körfez ilçesi, ilköğretim okullarına devam eden ilköğretim 1. Kademe öğrenci velilerinin üzerinde yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini 8 resmi ilköğretim ve 1 özel ilköğretim okulundan 1000 veli oluşturmaktadır.Araştırmada veri toplama aracı olarak iki bölüm ve iki boyuttan oluşan bir anket uygulanmıştır. Birinci bölümde velilerin kişisel bilgileri yer almaktadır. İkinci bölüm ise iki boyuttan oluşmaktadır. Velilerle, öğretmenlerle ve yöneticilerle yapılan görüşmeler ve yapılan literatür taramasından elde edilen veriler sonucunda, 40 tane beklenti alanı belirlenmiştir. Belirlenen beklenti alanları ankete yerleştirilmiştir. Uygulanan anketle, anketin ilk boyutu olan; belirlenen beklenti alanları ile ilgili velilerin okuldan beklenti düzeyleri ile anketin ikinci boyutu olan; belirlenen beklenti alanları ile ilgili velilerin okuldan beklentilerinin karşılanma düzeyi ölçülmüştür. Uygulanan anketin geçerlik ve güvenirlik uygulaması 250 veli üzerinde yapılmıştır.Araştırmada elde edilen bulgular sonucunda çocuklarını özel okula gönderen velilerin okuldan beklentilerinin resmi okula gönderen velilerden daha yüksek olduğunu ve beklentilerinin karşılanma düzeylerinin resmi okula gönderen velilerden daha yüksek olduğu saptanmıştır.Velilerin okullardan en yüksek beklentisi öğretmenin sahip olduğu bilgiyi öğretme yeterliliğidir. Velilerin beklentilerinin en yüksek düzeyde karşılandığı madde ise öğretmenin sahip olduğu bilgileri öğretmedeki yeterliliğidir. Bu durumda velilerin en yüksek beklenti içerisine girdiği madde en yüksek düzeyde de karşılanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Research is conducted on parents? whose children are attending first level in primary school in 2009-2010 school year in Körfez province of Kocaeli. Candidates are 1000 guardians from 8 public and 1 private primary schools.In order to collect data in this research, the survey includes a combination of two parts and two dimensions. First part is consisted of parents personal information. Second part is made of two dimensions. After the discussions made with parents, students and teachers and literature review, 40 different fields are identified. These identified fields are added to the survey. First dimension of the the survey is parents? expectations levels from the schools. Second dimension is the level of meeting these expectations. Data reliability and validity of the survey is tested on 250 parents.The purpose of this research, finding out primary school level 1 student parents? expectations from school thus making education more effective. Understanding parents needs, improving the communication between the school and the parent.OUtcome of the survey; guardian's sending their children to private schools are expecting more from the school than the parents sending their children to public schools. Also, higher level of demand is observed in parents sending their children to private schools.Guardians? highest expectancy is teacher's ability in teaching. Parents? expectations are met well in teaching capabilities of teachers. In this situation, highest demands of parents are fulfilled in highest degree.