The incrising role of cities in international politics
Kentlerin uluslararası politikada yükselen gücü
  1. Tez No: 303065
  2. Yazar: EMİNE SARE AYDIN YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET YÜCEKÖK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: yerel yönetimler, çok katmanlı diplomasi, yerelleşmiş dış politika, kent diplomasisi, İstanbul, local governments, multi-layered diplomacy, localized foreign policy, city diplomacy, Istanbul
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Çok katmanlı bir ağ yapısı yaratan, gelişmiş ilişkileriyle yerel, bölgesel ve uluslararası aktörlerin içerilmesine yer veren küreselleşme doğrultusunda, dış politikanın ve diplomatik ilişkilerin etki alanı yeniden tanımlandı. Bu yeni birbiriyle bağlantılı olma durumu, sadece ticari gelişmeler açısından değil aynı za manda politik anlamda barışçıl bir ortamı devam ettirmek için diplomatik temeller adına da önem teşkil etmektedir. Bu tezde, küreselleşmenin koşulları altında artık diplomasinin sadece dışişleri bakanlıklarının hareketliliğine bağlı olarak değil, bunun yanısıra yerel otoritelerin özellikle barış inşa etmek, çatışma önlemek, çatışma sonrası çözüm, ve demokrasi gelişimi alanlarındaki sorumluluklarıyla da tanımlandığını öne sürmektedir. Küreselleşmiş toplum yapısı göz önüne alındığında, hem uluslararası örgütler hem de yerel yönetimler ya çok uluslu şirketlerin araçlarıyla ya da kendi çabalarıyla diplomasi oluştururlar. Bu süreç, Türkiye açısından incelendiğinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin diğer ülkelerdeki belediyeler ile kardeş şehir ilişkileri, iyi niyet anlaşmaları ve insani yardımlar aracılığıyla belirgin bir örnek oluşturarak, barış yaratmak adına dış politikayı bütünleyici bir yapı oluştururlar.
Özet (Çeviri)
The scope of the foreign policy and diplomatic relations have been redefined in line with developments brought by globalization which have led to the inclusion of the local, regional and international actors in diplomatic relations with their enhanced relations. The inclusion of these new actors in the diplomacy creates a multi-layered network structure. This new interrelatedness situation through diplomatic basis is significant not only concerning business promotion but also in order to sustain a peaceful environment, in political means. This dissertation argues that under the conditions of globalization, diplomacy is not merely conducted through the ministry of foreign affairs? mobilization but also under the competence of the local authorities especially in the areas of Peace Building, Conflict Prevention, Post-Conflict Resolution and Democracy Promotion. With regard to the globalized society structure, both international organizations and local governments, either through the instruments of multinational corporations or by their own efforts, build up a new type of diplomacy. When examining this process in Turkey, Istanbul Metropolitan Municipality can be seen as a notable example that builds peaceful relations via `Sister City Relations?, `Good-will agreements? and `Humanitarian Aids? with its counterparts and has a complementary structure in foreign policy.