A comparison of the German and Turkish single-party regimes of the 1930s
1930'ların Alman ve Türk tek parti yönetimlerinin karşılaştırılması
- Tez No: 303066
- Danışmanlar: PROF. DR. FEROZ AHMAD
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Nasyonel Sosyalizm, Kemalizm, Otoriterizm, Faşizm, National Socialism, Kemalism, Authoritarianism, Fascism
- Yıl: 2011
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Bu tezin amacı Nasyonel Sosyalist ve Kemalist tek-parti yönetimlerinin karşılaştırılması ve Avupa kıtasında otoriter yönetimlerin baskın politik sistem olduğu iki savaş arası dönemde ortaya çıkan birbirinin çağdaşı bu iki ideolojinin arasındaki farkların ve benzerliklerin ortaya konulmasıdır. Bu çalışma otoriterizmin özel bir çeşiti olan Faşizm ve onun temel nitelikleri üzerinde özellikle durur ve yukarda adı geçen iki politik rejimi bu nitelikleri benimseme konusunda gösterdikleri isteklilik ve kararlılık alanında karşılaştırır.
Özet (Çeviri)
This dissertation is a comparative analysis of National Socialist and Kemalist single-party regimes in order to find out the similarities and differences between these contemporary ideologies which came to life in inter-war era Europe where authoritarianism was the dominant political system. The study pays particular attention to a special kind of authoritarianism; fascism and its defining characteristics. It further seeks to compare the aforementioned regimes regarding their willingness and tenacity in adopting these characteristics.