Acil servise göğüs ağrısı ile başvuran ve koroner anjiyografi yapılan hastalarda 'TIMI' ve 'Gensini' skorlarının karşılaştırılması
Comparison of TIMI and Gensini score in patients admitted to the emergency department with chest pain, who underwent coronary angiography
  1. Tez No: 303138
  2. Yazar: MURAT DOĞAN İŞCANLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KUDRET AYTEMİR, PROF. DR. MEHMET MAHİR ÖZMEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: TIMI skoru, Gensini skoru, akut koroner sendrom, ST yükselmesiz MI, MI riski, TIMI score, Gensini score, acute coronary syndrome, NSTEMI, MI risk
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Akut koroner sendrom (AKS), miyokard iskemisine bağlı olarak ortaya çıkan semptom ve klinik bulgularla karakterize bir durumdur. Göğüs ağrısı ile acil servise başvuran kararsız angina pektoris / ST yükselmesiz miyokard enfarktüsü (MI) hastalarında, risk faktörlerine göre puanlama yapılarak 14 gün içindeki MI , ölüm, acil revaskülarizasyon riski hesaplanır. Bu hesaplama için en yaygın olarak kullanılan skorlama thrombolysis in myocardial infarction (TIMI) risk skorudur. Bu prospektif, kesitsel tanımlayıcı çalışmada Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Servis'e Mart 2010- Eylül 2011 tarihleri arasında başvuran ve kardiyoloji bölümü tarafından koroner anjiyografi yapılan hastaların TIMI ve Gensini skorları değerlendirildi ve sonuç öngörüsünde bu iki skorlamanın etkinliği karşılaştırıldı. Toplam 165 (105 E) hasta çalışmaya alındı. Ortanca yaş 62 (31-88) yıl olarak bulundu. TIMI ve Gensini skorları arasında orta derecede bir benzerlik olduğu gösterildi (Gensini skor ortalamaları TIMI 1'de 53.50, TIMI 2'de 52.09, TIMI 3'de 102.77, TIMI 4'de 113.70, TIMI 5'de 115.43). TIMI skoru ile sonuç arasında pozitif yönde korelasyon olduğu görüldü. Sonuç olarak; TIMI risk sınıflaması çok yüksek oranlarda sonuç öngörü değerleri vermese de kullanım kolaylığı ve hızlı değerlendirme avantajlarından dolayı mortalite ve MI riski öngörüsünde iyi ve yeterli bir skorlama sistemidir.
Özet (Çeviri)
Acute coronary syndrome (ACS) characterized by symptoms and clinical findings, is a condition caused by myocardial ischemia. In patients admitted to the emergency department with complaints of chest pain and unstable angina pectoris / ST-elevation myocardial infarction (MI), scoring is done according to risk factors which are used to calculate risks of urgent revascularization, MI and death within 14 days. For this calculation, the most widely used scoring system is thrombolysis in myocardial infarction (TIMI) risk score. In this prospective, cross-sectional descriptive study, we evaluated and compared the effectiveness of TIMI and Gensini scores of patients with chest pain who were admitted to Hacettepe University Hospitals Emergency Department between March 2011 - September 2011 and underwent coronary angiography. 165 (105 M) patients with a mean (range) 62 (31-88) years. Moderate correlation between TIMI and Gensini scores was detected (Mean values of Gensini score for TIMI 1 is 53.50, for TIMI 2 is 52.09, for TIMI 3 is 102.77, for TIMI 4 is 113.70, for TIMI 5 is 115.43). There was also a positive correlation between TIMI score and the results. In conclusion, TIMI risk stratification score is safe and easy to use for rapid assessment of mortality and MI risk, despite its low possibility of predicting the outcome.