Acil servise göğüs ağrısıyla başvuran hastalarınlaboratuvar parametreleri ile koroner anjiografi bulgularının karşılaştırılması ve koroner yavaş akımla ilişkisi
Comparison of laboratory parameters and coronary angiographicfindings in patients presenting to the emergency department with chest pain, and their relationship with coronary slow flow
  1. Tez No: 915068
  2. Yazar: MUHAMMET ÇAKAS
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜHA SERİN, DOÇ. DR. BAHADIR ÇAĞLAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Acil Servis, Göğüs Ağrısı, Koroner Yavaş Akım, İnflamasyon, Emergency Department, Chest Pain, Coronary Slow Flow, Inflammation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaçlar: Acil servis (AS) başvurularının en yaygın nedenlerinden biri göğüs ağrısıdır. Kesin tanı alamayan hastalar tekrarlayan şikayetlerle acil servislere başvurmaktadır. Kardiyak olmayan nedenler dışlandıktan sonra bu hastalar ileri değerlendirmeye alınmalıdır. Kardiyak nedenlerden biri olan koroner yavaş akım, epikardiyal hastalık olmadan koroner akımın patolojik düzeyde yavaşlamasına denilmektedir. Yapılan son çalışmalar; koroner yavaş akımın sadece anjiyografik bir fenomen olmaktan ziyade klinik sendrom olarak değerlendirilmesi gereken spesifik bir antite olduğunu belirtmektedir. Çalışmamızda yapılan koroner anjiyografiler sonrasında koroner yavaş akım tespit edilen olgularla tamamen normal koroner akım izlenen olguların laboratuvar parametrelerini karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızın verileri oluşturulurken 01.01.2018-31.12.2023 tarihleri arasında Balıkesir Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi'ne göğüs ağrısı nedeniyle başvuran ve yapılan tetkikler sonrasında koroner anjiyografi yapılan hastalar değerlendirilmiştir. Kardiyoloji hekimleri tarafından yapılan koroner anjiyografiler sonrasında primer koroner yavaş akım saptanan 107 kişi hasta grubu olarak alınırken, herhangi bir patoloji saptanmayıp normal koroner arterleri olan 108 kişi ise kontrol grubu olarak çalışmaya dahil edilmiştir. Her iki grup arasında koroner yavaş akımın öngördürücülerinin belirlenmesi amacıyla temel demografik, laboratuar, klinik ve anjiyografik parametreler karşılaştırılmıştır. Bulgular: Çalışmamızda dominans açısından değerlendirdiğimizde; kontrol grubunda daha yüksek oranda RCA dominansı gözlemlenirken, hasta grubumuzda Cx dominansının yüksek oranda gözlemlendiği saptandı. Gruplar arası fark istatistiksel olarak da anlamlıydı. Kontrol grubu ile kıyaslandığında hasta grubunda inflamatuar yanıt belirteci olan CRP değeri yüksekliği istatistiksel olarak anlamlı bulundu. CRP/albümin oranı, CRP'nin albümin ölçümüne bölünmesiyle belirlenir ve inflamatuar hastalığın derecesini ve aktivitesini belirlemek için kullanılan yerleşik bir puanlama sistemidir ve CRP veya albüminin tek başına kullanılmasından daha faydalı bir inflamasyon durumu göstergesi olduğu düşünülmektedir. Çalışmamızda bu oran hasta grubunda istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Sonuç: Koroner yavaş akıma sahip hastalar acil servislere tekrarlayan göğüs ağrısı ile başvurmakta ve bu durum hastaların yaşam kalitelerini ciddi anlamda düşürmektedir. Ayrıca koroner yavaş akım sadece anjiyografik bir tanı olarak görülmemeli, hayatı tehdit edici ciddi aritmilere ve ani kardiyak ölüme yol açabileceği için önemli bir klinik tanı olarak kabul edilmelidir. Çalışmamızda acil servise göğüs ağrısı ile başvuran hastalarda koroner yavaş akımı öngörebilecek bir parametre bulmayı amaçladık. Kontrol ve hasta gruplarında yapılmış olan tetkikler incelendiğinde inflamasyon belirteçleri olan CRP ve CRP/albümin oranları hasta grubunda istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha yüksek saptandı. Acil serviste kolayca elde edilebilecek bu parametreler koroner yavaş akımı öngörmede kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: One of the most common reasons for visits to the emergency department (ED) is chest pain. Patients who do not receive a definitive diagnosis often return to EDs with recurring complaints. After excluding non-cardiac causes, these patients should undergo further evaluation. Coronary slow flow (CSF), a cardiac cause, is defined as a pathological slowing of coronary blood flow without the presence of epicardial coronary artery disease. Recent studies suggest that CSF is a specific entity and should be considered a clinical syndrome rather than just an angiographic phenomenon. In our study, we aimed to compare the laboratory parameters of patients identified with CSF following coronary angiography with those who had entirely normal coronary flow. Materials and Method: For this study, data were retrospectively collected from patients who presented to the Emergency Department of Balıkesir University Hospital with chest pain between January 1, 2018, and December 31, 2023, and underwent coronary angiography following appropriate clinical evaluation. After coronary angiographies performed by cardiologists, 107 patients diagnosed with primary CSF were included as the study group, while 108 individuals with normal coronary arteries and no detected pathology were included as the control group. Basic demographic, laboratory, clinical, and angiographic parameters were compared between the two groups to identify potential predictors of CSF. Results: When evaluating dominance in our study, a higher rate of RCA (right coronary artery) dominance was observed in the control group, whereas a higher rate of Cx (circumflex artery) dominance was detected in the study group. The difference between the groups was also statistically significant. In comparison with the control group, the elevated levels of CRP (C-reactive protein), an inflammatory response marker, were found to be statistically significant in the study group. The CRP/albumin ratio, which is determined by dividing the CRP level by the albumin level, is an established scoring system used to assess the degree and activity of inflammatory diseases. It is considered a more useful indicator of inflammation than using CRP or albumin alone. In our study, this ratio was found to be statistically significant in the study group. Conclusion: Patients with CSF frequently visit emergency departments due to recurring chest pain, which significantly impacts their quality of life. Additionally, CSF should not be considered solely as an angiographic diagnosis but as a major clinical condition that may lead to life-threatening arrhythmias and sudden cardiac death. In our study, we aimed to identify a parameter that could predict CSF in patients presenting to the ED with chest pain. Upon examining the tests performed in the control and study groups, inflammatory markers, specifically CRP and the CRP/albumin ratio, were found to be significantly higher in the study group. These parameters, which can be easily obtained in the emergency department, may be useful in predicting CSF.