Kedilerde karşılaşılan ekstremite uzun kemiklerinin kırıklarında modifiye eksternal fiksatör kullanımıyla sağaltım sonuçlarının klinik ve radyolojik değerlendirilmesi
Clinical and radiological evaluation of the results of the treatment by using modified external fixator in extremities long bone fractures in cats
  1. Tez No: 303176
  2. Yazar: MEHMET YEŞİLÖREN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET SAĞLAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Eksternal fiksatör, ekstremite, kedi, kırık, sağaltım, travma, Cats, external fixator, extremities, fractures, trauma, treatment
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmada, kedilerin ekstremite uzun kemiklerinde oluşan diyafizer kırıkların tanımlanması, nedenleri, lokalizasyonu, özellikle eksternal fiksasyon tiplerinin ayrıntılı aktarımı yapılmıştır. Eksternal fiksatörlerden kediler için uygulanabilir özellik kazandırılan modifiye eksternal fiksatörün klinik olgulardaki uygulamaları ile sağaltım sonuçlarının klinik ve radyolojik değerlendirmelerinin, bu konuda çalışan klinisyenler için yönlendirici olması ve benzer çalışmalar için katkıda bulunulması amaçlanmıştır.Çalışma materyalini, Aralık 2010-Haziran 2011 tarihleri arasında Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalına ön veya arka ekstremitelerini kullanamama şikâyeti ile getirilen, klinik ve radyografik muayeneler sonucunda ekstremite uzun kemiklerinde kırık belirlenen değişik ırk, yaş ve cinsiyetteki toplam 20 kedi oluşturdu.Çalışmada değerlendirilen 20 kedide oluşan lezyon dağılımı; 3 olguda humerus kırığı, 3 olguda antebrachium kırığı, 6 olguda femur kırığı, 8 olguda ise tibia kırığı olarak belirlendi. Modifiye eksternal fiksatör uygulanan olgularda, gerektiğinde pin veya serklaj teli de implant olarak kullanıldı.Postoperatif dönemde, olguların 10, 21, 30 ve 45. günlerinde klinik ve radyografik kontrolleri yapıldı. Modifiye eksternal fiksatör 45-60. günlerde uzaklaştırıldı. İzlenen olgulardan 16 olguda herhangi bir sorun olmaksızın fonksiyonel iyileşme, 1 olguda da operasyon bölgesinde gelişen enfeksiyonun sağaltımı sonucu fonksiyonel iyileşme sağlanırken, 1 olgunun izlenememesine rağmen iyi olduğu öğrenildi, 2 olgu ise izlenemedi.
Özet (Çeviri)
In this study, diaphyseal fractures on extremities long bones of cats are described and the reasons, localization and, in particular, external fixation types are explained in detail. Clinical and radiological evaluations of the results of the treatment by applying modified external fixator, which are external fixators modified to be applicable on cats, in clinical cases are intended to be directive for clinicians working on this subject and to contribute to similar other studies.The material for this study was composed of 20 cats in total with different races, ages and genders, referred to Ankara University Faculty of Veterinary Medicine, Department of Surgery with complaints of inability to use front or rear extremities between December 2010- June 2011 and diagnosed with fractures on their extremity long bones as a result of clinical and radiological examinations.Lesion distribution in 20 cats evaluated in the study has been determined as follows; 3 cases of humerus fractures, 3 cases of antebrachium fractures, 6 cases of femur fractures and 8 cases of tibia fractures was determined. In cases where modified external fixator was used, pins and serklaj wire was also used as implant, when necessary.In the postoperative period, clinical and radiological controls of the cases were performed on the 10th, 21st, 30th and 45th days. Modified external fixator was removed between the 45th and 60th days. Functional recovery without any problem in 16 cases and functional recovery as a result of treating the infection that developed on the operated part was observed in 1 case. 1 case was found out to be in good condition despite, while 2 cases could not follow up.