Hatay yöresinde yetişen bazı Verbascum türleri üzerine farmakognozik araştırmalar
Pharmacognostical researches on some verbascum species growing Hatay region
- Tez No: 303238
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ HİKMET MERİÇLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Verbascum, Hatay, Mullein, Flavonoid
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışmada Hatay yöresinden çiçekli dönemde Verbascum caesareum Boiss., V. galileum Boiss. ve V. antiochium Boiss. türleri toplanmıştır. Bu türlerden elde edilen kloroform, etil asetat ve metanol ekstreleri ve literatürde tıbbi türler olarak kayıtlı olan V. densiflorum ve V. phlomoides türlerinden elde edilen kloroform, etil asetat ve metanol ekstreleri kromatografik yöntemlerle karşılaştrılmış, kimyasal içerik olarak tıbbi türlere V. caesareum türünün daha yakın olduğu görülmüştür. Yapılan ön denemeler de göz önünde bulundurularak V. caesareum türünün toprak üstü kısımları üzerinde çalışılmaya karar verilmiştir.Çalışmanın izolasyon ve yapı aydınlatması çalışmaları sırasında kloroform ekstresinden iki flavon aglikonu, luteolin ve nepetin elde edilmiştir. Bu bileşiklerden nepetin, Verbascum cinsinde ilk defa elde edilmiştir. Etil asetat ekstresinde yapılan çalışma sırasında dört adet flavon glikoziti; luteolin 7-glikozit, kersetin 3,7-diglikozit, 6 hidroksi luteolin 7-glikozit, apigenin 7-glikozit ve bir fenolik asit türevi, klorojenik asit bileşiği izole edilmiştir. Etil asetat ekstresi üzerinde yapılan çalışmada ayrıca iki iridoit bileşiği verbaspinozit ve sakkatozit ve iki feniletanoit bileşiği olan verbaskozit ve forsitozit-B bileşikleri izole edilmiştir. Bu dört bileşik üzerinde ilk aşamada yapılan 1H NMR spektrumu sonuçlarında bileşiklerin yeterli saflıkta olmadığının görülmesi üzerine bu bileşiklerin tekrar temizlenerek ileri spektroskopik analizlerle yapılarının kesinleştrilmesine karar verilmiştirYapılan antimikrobiyal aktivite çalışması sonucunda ise V.caesareum türünden elde edilen klorofrom, etilasetat, metanol, ve sulu ekstreleri üzerinde antimikrobiyal aktivite çalışması DMSO kontrollü olarak mikrodilüsyon yöntemi kullanılarak yapılmıştır. Çalışmada etilasetat ve sulu ekstrelerin antimikrobiyal aktivite gösterdiği görülmüştür.Anahtar Kelimeler : Verbascum, Hatay, Sığır kuyruğu, Flavonoid, AntimikrobiyalBu çalışma, İstanbul Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından desteklenmiştir. Proje No: 4581
Özet (Çeviri)
In this study, Verbascum caesareum Boiss., V. Galileum Boiss. and V. antiochium Boiss. were collected in flowering period from Hatay. Chloroform, ethyl acetate and methanol extracts was obtained from these species and these extracts was compared with V. densiflorum and V. phlomoides?s which literature registered as medical species, chloroform, ethyl acetate and methanol extracts wth chromatographic methods, they showed that V. caesareum?s was closer medicinal species as chemical content. The pre-trial considering, arial parts of V. caesareum has been decided to work on .As a result of isolation and identification studies, two flavonoid comounds, luteolin and nepetin, have been isolated and identified from chloroform extract. Nepetin of these compounds, has been isolated for the first time the genus Verbascum. In the study of ethyl acetat extract four flavonoid glycosides luteolin 7-glycoside, apigenin 7-glycoside, quercetin 3,7-diglycoside, 6 hydroxy luteolin 7-glycoside and a phenolic acid compounds chlorojenic acid have been isolated and identified. Also two phenylethanoid compounds verbascoside and forsitoside-B, two iridoid compounds verbaspinoside and saccatoside have been isolated from ethyl acetat extract. But results of the first 1H NMR spectrum showed that these four compounds were not sufficient purity. So structures of these compounds were decided to re-cleaned and advanced spectroscopic analysis too.In the study of the antimicrobial activity was carried out using microdilution methodwith DMSO controlled on ethylacetat, chloroform, methanol and aqueus extracts was obtained from V. caesareum. Ethylacetat and aqueous extracts showed antimicrobial activity in the study.