Hatay yöresinde yetişen defne (Laurus nobilis L.) populasyonunun SSR markörleri ile moleküler karakterizasyonu
Moleculer characterization of laurel (Laurus nobilis L.) populations with SSR which are grown in Hatay province
- Tez No: 329534
- Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ AYANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Genetik, Ziraat, Genetics, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Laurus nobilis, SSR, Hatay, Defne, Laurus Nobilis, SSR, Hatay, Laurel
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Yaprak, gövde, dallar ve tohumu kullanılan defne Türkiye'de 131.862 ha alanda yayılış göstermektedir. Türkiye'deki defne yaprağının 2009 yılındaki üretim miktarı 19.040 ton/yıl olarak gerçekleşmiştir. Türkiye, en kaliteli defne yaprağı dışsatımı yapan birkaç ülkeden birisidir ve dünya defne gereksiniminin yaklaşık % 90'ını karşılamaktadır.Bu çalışmada, Hatay florasından doğal olarak bulunan defne genotipleri arasından farklı ve üstün özellikleri bakımından seçilmiş 95 defne genotipi kullanılmıştır. Belirlenen genotiplerin SSR markörleri ile karakterizasyonu yapılması amaçlanmıştır. Çalışmada 6 SSR markör kullanılmış, LnD106 primeri monomorfik olduğu için çıkarılmıştır. Polimorfik olan 5 lokustan genetik analizler sounucun da 82 allel elde edilirken ortalama allel sayısı 16,4 olarak tespit edilmiştir. Allel sayılarında en fazla 24 adet allel LnA2 primerinde görülmüştür. Genotipler arasında genel olarak düşük bir benzerlik oranı belirlenmiştir. Benzerlik oranı en yüksek E6 ve O6 genotiplerinde %80 oranında görülmüştür. Diğer genotiplerdeki benzerlik oranları daha düşük bulunmuştur. Böylece Hatay defne populasyonundaki varyasyon genetik olarak da ortaya konmuştur. Sonuçlar Hataydaki defne ormanlarının çeşitliliğinin takibi ve korunması açısından da önemlidir.2012, 53 sayfa
Özet (Çeviri)
Laurel is used forits leaves, stems, branches and seeds and was spread over 131.862 ha in Turkey. In 2009, qualified total of 19 040 tons of laurel leaves were produced in Turkey. Turkey is one of the few countries in the exportation of high quality laurel leaves and produces about 90% of the world needs.In this study, 95 different laurel genotypes with different and superior features which were selected from laurel population naturally present in Hatay were used. The aim of this study is to use SSR markers and genetically characterize the 95 identified genotypes. A total of six SSR markers are used to screen the population. The LnD106 primer is excluded due to its monomorphic nature. As a result of genetic analysis, five polymorphic loci identified 82 allels, and the average number of allels was found to be 16,4. The highest number of allels was 24 with LnA2 primer. A low rate of similarity was found between genotypes. The highest similarity rate (80%) was found between E6 ? O6 genotypes. The similarity rate between the other genotypes were determined lower. This study is expected to be a guide for similar inclusive future researches. The result of the present study will contribute to other researches (breeding, reproduction, cultivar registration etc.) performed in the area. It will also be of significance in terms of preserving and maintaining Laurel variability in forests of Hatay.2012, 53 pages