Hatay yöresinde yetişen aromatik ve şifalı bitkilerin terapotik ve kozmetik amaçlı hazırlanacak formülasyonlarda kullanılması
The Use of aromatic and medicinal plants growing in Hatay region for preparing cosmetic and therapeutic formulations
  1. Tez No: 135890
  2. Yazar: VEHBA KARAOĞLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KERİMAN GÜNAYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Artemisia annua, artemisia keton, malarya, compositae, parfüm, Angelica silvestris.misLMelia azedarach, meüaceaejtstragalus aduncus Willd, fabacea Pelargonium endUcherianum, geraniaceae, 2-undekanon, astragalosid I, astragalosid IV, Ruta chalepensis, Myrtus communis, Ammi visnaga, butu hidroksi totuen, uçucuyağ
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
ÖZET HATAY YÖRESİNDE YETİŞEN AROMATİK VE ŞİFALI BİTKİLERİN TERAPOTİK VE KOZMETİK AMAÇLI HAZIRLANACAK FORMÜLASYONLARDA KULLANILMASI Hatay florası bulunduğumuz coğrafik konumdan ve ılıman hava koşullarından dolayı çok zengindir. Bölgede birçok bitki, uzun yıllardır halk tarafından tıbbi olarak kullanılmaktadır. Bu nedenle, bu bitkilerin kimyasal yapılarının aydınlatılması gerekmektedir. Çalışmamızda, özellikle yörede yetişen aromaük bitkiler (Artemisia annua L., Angelica silvestris L. var.silvestris. Pelargonium endlickerianum L., Myrtus communis L., Ammivisnaga L., Ruta chalepensls L.) ve iki adet tıbbi bitki (Melia azedarach L., Astragalus aduncus Willd.) üzerinde incelemeler yapılmıştır. Bu aromatik bitkilerden yola çıkarak, bir parfüm formülasyonu geliştirmeye çalışılmıştır, halen bitki ekstrelerini kullanarak, kozmetik preparat formülasyonlan üzerinde ( sabun, losyon, krem, deodorant) yaptığımız çalışmalar devam etmektedir. Artemisia annua L. bitkisinin yeşil toprak üstü kısımlarının, uçucu yağı elde edilerek ( % 0.8) GC/MS cihazı yardımıyla kimyasal bileşimi belirlenmiştir. Bitkinin uçucu yağında antimalaryal etkili Artemisia keton isimli bir seskiterpen laktort saptanmıştır ( % 50.23). Bitkinin absolûsü, hazırlanan parfüm formülasyommda, hoş kokulu Myrtus communis ve Ruta chalepensis bitkilerinin absolüleriyle beraber ilk nota olarak kullanılmıştır. Pelargonium endUcherianum L., Geraniaceae familyasına ait halk arasında antihelmintik olarak kullanılan hoş kokulu bir bitkidir. Çalışmamızda, su buharı distilasyonu yöntemiyle bitkiden % 0.4 oranında uçucu yağ elde edilmiştir. Bitkinin absolûsü, orta nota olarak kullamlmıştır. Ammi visnaga L. bitkisi de, hoş kokusundan ve içeriğinde bulunan fenolik antioksidant BHT maddesinden dolayı orta nota olarak kullamlmıştır. Parfüm formülasyonumuzun son notası için sentetik misk kokulu bileşik olan tersiyer siklik karbinoller sentezlenmeye çalışılmıştır. Sentezlenen maddelerden, bizim kokumuza en uygun olan 1-fenil metilsiklopentadekanol kullanılmıştır. Bu madde hazırladığımız parfüme fiksatör özelliğinden dolayı sabitlik kazandırmıştır. Son nota olarak formüle, Angelica silvestris L. bitkisinin uçucu yağı taşıdığı doğal misk kokusundan dolayı eklenmiştir. 2003,126 sayfa
Özet (Çeviri)
n ABSTRACT THE USE OF AROMATIC AND MEDICINAL PLANTS GROWING IN HATAY REGION FOR PREPARING COSMETIC AND THERAPEUTIC FORMULATIONS The flora of Hatay is very rich owing to it's geografhical position and to the mild weather condition. In our region, a lot of plants have been used in traditional medicine for centuries. Therefore chemical composition of these plants have to be researced. In this research,we focused our study with on aromatic plants ( Artemisia annua L, Angelica silvestris L. var.silvestris, Pelargonium endlicherianum L., Myrtus communis L., Ammi visnaga L.,Ruta chalepensis L.) and two medical plants (Melia azedarach L., Astragalus aduncus Willd).We try to improve a simple perfume formulation and we still continue to prepare a lot of cosmetic preparations ( soap,lotions,creams,deodorant). Hydrodistillation of the green parts of A.annua L. yielded 0.8 % essential oil and the composition of the essential oil were determined by GC/MS analysis. Artemisia ketone ( % 50.23 ), is very important compound in the composition of Aanmm essentiol oil This compound has been used for many years by the Chinese as a traditional treatment for fever and malaria. We used absolutes of A. annua L. m our perfume formulation to top node with absolutes of Myrtus communis L. andRuta chalepensis L. P. endlicherianum a plant of the Geraniaceae family is used in traditional medicine as an anthelmintic drug. Hydrodistillation of the aerial parts of P. endlicherianum yielded 0.4% essential oil. We used absolutes of this plant in our formulation to middle node with Ammi visnaga L. essential oil.The major component of these essential oil linalool^ıerol, Ş-myrcene,a- bisabolol and BHT which is a phenolic antioxidant For the bottom node (last node), we have used t-Cycliccarbinols known with them musk smell and fixative properties. We used t- Cycliccarbinols with Angelica silvestris L.var.silvestris in bottom node. İt is a special plant because of its essentiol oil is smeels musk. This plants essential oil have been used in many perfume formulation in small dosages, as a radiating fixative for almost any fine fragrance composition. 2003, 126 pages Keywords : Artemisia a/mya,artemisia ketone,nıalaria,compositae,perfuıııe,essential oil Angelica silvestris,muskjdelia azedarachjneliaceas^istragalus aduncus Wi!Id,fataacea Pelargonium endlicherianum, geraniaceae, 2-undekanon, astragaloside I, astragaloside IV, Ruta chalepensis, Myrtus communis, Ammi visnaga, butylated hydroxy toluen.