Beyin tümörlü hastalarda survivin gen polimorfizmi ve serum survivin düzeylerinin incelenmesi
Investigation of survivin gene polymorphism and serum survivin levels in patients with brain tumors
- Tez No: 303259
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLHAN YAYLIM ERALTAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyokimya, Genetik, Nöroşirürji, Biochemistry, Genetics, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: apoptoz, beyin tümörleri, genler, polimorfizm, survivin, apoptosis, brain tumors, genes, polymorphism
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Kafadar D. (2009). Beyin Tümörlü Hastalarda Survivin Gen Polimorfizmi ve Serum Survivin Düzeylerinin İncelenmesi, İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, DETAE,Moleküler Tıp AD, Moleküler Tıp Programı, Doktora Tezi, İstanbul.Hücre döngü kontrolü kaybı sonucu hücre proliferasyonunun bozulması normal hücrelerden çok, bu olaya daha duyarlı olan kanser hücrelerinde oluşur. Güncel olarak survivin ekpresyonu insan gliomlarında bildirilmiş olup,survivin ekspresyonunun artmış düzeylerinin gliomlu hastalarda sağkalım sürelerinin azalması ile ilişkili olduğu bildirilmiştir.Survivin geni promotorunda CDE/CHR represör bağlama bölgesinde(ATG başlangıç kodonuna -31 uzaklıkta) yer alan promotor -31 C>G polimorfizminin survivinin hem mRNA hem de protein seviyesinin aşırı ekspresyonu ile ilişkili olduğu ve bir kısım kanser hücre soyunda CDE/CHR e bağlanmanın fonksiyonel olarak bozulması ile hücre döngü bağımlı transkripsiyonunun değiştiği gösterilmiştir.Çalışmamızda, benign ve malign beyin tümörlü hastalarda survivin gen polimorfizmini ve tümör varlığında bu polimorfizmin serum survivin seviyelerine olan etkisini inceledik.Bu amaçla survivin promotor -31C>G polimorfizmini tümör risk ya da progresyona ilişkin bir parametre olarak araştırdık. Çalışmaya 82 primer beyin tümörlü ve 65 sağlıklı kontrol dahil edildi. Çalışmamızın sonuçlarına göre, malign tümörlü hastalarda serum survivin düzeyleri, benign tümörlü hastalardakine oranla istatistiksel anlamlı olarak yüksek bulundu (pG polimorfizmine ait genotip ve allel dağılımları primer beyin tümörlü hastalar ve kontrol grubu arasında farklı değildi. Survivin promotor -31 GG genotipi taşıyan malign glial tümörlü hastalarda serum survivin seviyesinin kontrollerdekine (p=0.05) ve benign tümörlerdekine oranla istatistiksel anlamlı yüksek olduğu (p=0.04) bulunmuştur.Eğer daha geniş hasta gruplarında doğrulanırsa bu çalışmada elde edilen verilerin, beyin tümörlerinde genetik riski ve tümör ilerleyişini değerlendirmede yardımcı bir klinik değeri olabileceği ve primer beyin tümörleri altında yatan mekanizmalara yeni bakış açıları kazandırabileceği kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Kafadar D. (2009). Investigation of Survivin Gene Polymorphism and Serum Survivin Levels in Patients with Brain Tumors , Istanbul University, Institute of Health Sciences, DETAE, Department of Molecular Medicine , PhD Programme, İstanbul .Cancer cells which have lost control over the checkpoints have more sensitivity to the deregulation of proliferation than the normal cells. Recently survivin expression was reported in gliomas in humans and increasing levels of survivin expression were significantly correlated with a reduction in the overall survival times in all patients harboring gliomas. Polymorphisms were identified within the promoter region of the survivin gene, one of which is located at the CDE/CHR repressor binding site (?31 to the first nucleotide of the ATG start codon). This polymorphism (G/C) seemed to be associated with over-expression of survivin at both mRNA and protein levels, and changed cell cycle-dependent transcription by the functional disruption of binding at the CDE/CHR in a number of cancer cell lines. In our study, we investigated survivin gene polymorphism in patients with benign and malign brain tumors and whether this polymorphism affects survivin serum levels when tumor is present. We have examined Survivin Promotor -31C>G polymorphism as a marker of tumour risk and progression in primary brain tumors. 82 patients with primary brain tumors and 65 healthy controls were enrolled in this study. According to our results, serum survivin levels in patients with malign tumours were significantly higher than those in patients with benign tumors (pG genotypes and alleles between patients with primary brain tumours and controls .Serum survivin levels in patients with malign glial tumors who have survivin promotor -31GG genotype were significantly higher than those in controls ( p= 0.05) and benign tumors (p=0.04).These findings if confirmed in larger patient groups may have clinical value in assessment of the genetic risk and tumour progression in brain tumours thus opening new perspectives for the study of molecular factors underlying the mechanisms of primary brain tumours.