Yataklı tedavi kurumlarında çalışan hemşirelerin uygulamalarında yararlandıkları bilgi kaynakları
Knowledge sources used in practices by nurses working in inpatient treatment institutions
- Tez No: 303262
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜLYA KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Hemşirelik, Education and Training, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Bilgi, Bilgi Kaynakları, Hemşire, Hemşirelik, Hemşirelik Uygulamaları, Knowledge, Knowledge Sources, Nurse, Nursing, Nursing Practices
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Araştırma, yataklı tedavi kurumlarında çalışan hemşirelerin uygulamalarında yararlandıkları bilgi kaynaklarını belirlemek amacıyla tanımlayıcı ve kesitsel nitelikte gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini İstanbul ilinde Sağlık Bakanlığı'na bağlı tüm branşlarda hizmet veren (12 hastane) genel eğitim ve araştırma hastanelerinde çalışan 296 hemşire oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında hemşirelerin sosyo-demografik özelliklerini belirlemek amacıyla hazırlanan bilgi formu ve hemşirelerin uygulamalarında kullandıkları bilgi kaynağı ölçeği kullanılmıştır. Veriler, Number Cruncher Statistical System (NCSS) 2007& 2008 Statistical Software (Utah USA) paket programı (ortalama, standart sapma, frekans, yüzde, Oneway Anova testi, Tukey HSD testi, Student t testi, güvenirlik analizinde Cronbach's alpha katsayısı) ile analiz edilmiştir.Araştırma sonuçlarına göre; hemşirelerin uygulamalarında yararlandıkları bilgi kaynaklarının başında hemşirelik okulunda öğrendiği bilgiler gelmektedir. Bunu sırasıyla hizmet içi eğitim programları, ders kitaplarındaki bilgiler ve çalıştığı birime özgü düzenlenen kurslar izlemektedir. Lisans ve lisansüstü mezunu, idari birimde çalışan, yönetici, mesleki uygulamalarda gereksinim duyulan bilgilere nasıl ulaşılacağını bildiğini ifade eden, mesleki bilimsel toplantılara sık katılan, süreli mesleki yayın takip eden, mesleki bilgiye ulaşmak için kütüphaneden yararlanan hemşireler bilgi kaynaklarından daha sık yararlanmaktadır. Hemşirelerin çoğunluğu mesleki uygulamaların bilimsel bilgi kaynaklarına dayandırılması gerektiğini düşünmektedir.
Özet (Çeviri)
The research was performed in descriptive and cross-sectional characteristics to determine the knowledge sources that nurses working in inpatient treatment institutions use in their practices. Research sample comprises 296 nurses who work in general training and research hospitals that serve in all branches (12 hospitals) in Istanbul and are subsidiary to Ministry of Health. Information form that has been prepared to define socio-economical characteristics of nurses and knowledge source used by nurses in their practices scale were used in data collection. Data were analyzed with Cruncher Statistical System (NCSS) 2007&2008 Statistical Software (Utah USA) package (average, standard deviation, frequency, percentage, Oneway Anova test, Tukey HSD test, Student t test, Cronbach?s alpha coefficient in reliability analysis).According to results of the research; one of the main knowledge sources that nurses use in their practices is the knowledge that nurses have acquired in nursing school. Respectively follow; in-service training programs, information in schoolbooks and courses specific to the unit they work. Nurses; who have undergraduate and graduate degree, work in administrative unit, work as manager, state that they know how to reach to the required knowledge in professional practices, attend professional scientific meetings, follow professional periodicals and benefit form library to reach professional knowledge; use knowledge sources more frequently. Most of the nurses think that professional practices should be based on scientific knowledge sources.