Ishikawa endometrium epiteli devamlı hücre kültürlerinde klorimipramin'in karboplatin sitotoksitesi üzerine etkisi
Ishikawa endometrium epiteli devamlı hücre kültürlerinde klorimipramin?in karboplatin sitotoksitesi üzerine etkisi
- Tez No: 303283
- Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN BİLİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Ishikawa, Carboplatin, Chlorimipramine, cell culture, endometriumIn conclusion
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Çalışmamızda, antidepresan özelliği bilinen Klorimipramin'in ve antineoplastik ilaç olarak kullanılan Karboplatin'in ayrı ayrı ve birarada kullanıldığında Ishikawa Endometriyum Epiteli hücre kültürlerinde sitotoksik etkileri araştırıldı.İlaçlar, 200,100,10 ve 1 µM'lık dozlarda 24, 48 ve 72 saatlik sürelerle hücrelere uygulandı. Hücre çoğalma indeksi, BrdU işaretlenme indeksi ile S fazında bulunan hücrelerin oranı, akım sitometrik yöntem ile programlı hücre ölümüne giden hücre sayıları ve geçirimli elektron mikroskobu ile hücrelerdeki morfolojik değişimler saptandı.Karboplatin ve Klorimipramin'in tek tek uygulandığında inhibisyonu arttırıcı etkisinin olduğu saptandı. Ancak kombine uygulamar sonunda kombinasyon gruplarının tek tek uygulamalara göre sinerjistik bir sitotoksisite meydana getirdikleri saptandı.Sonuç olarak Karboplatin ve Klorimipramin'in birlikte uygulandığında kontrol grubuna oranla anlamlı ve etkin sitotoksik etki meydana getirdikleri saptandı.Anahtar kelimeler : Ishikawa, Karboplatin, Klorimipramin, hücre kültürü, endometriyumÇalışmamız; İstanbul Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından desteklenmiştir. Proje No: 9997
Özet (Çeviri)
In our study, cytotoxic effects of chlorimipramine which antidepressant features are well known and carboplatin that is used as an antineoplastic agent were evaluated together and individually in culture of Ishikawa cells.Drugs were treated in doses of 1,10,100 and 200 µM at 24,48 and 72 hours. For this purpose, %100 live ishikawa human endometrial epithelial cells will be used in experiments.in culture medium; effects of drugs on the frequency of the total number of cells, ANNEKSİN-V-FITC/PI flow cytometry staining effects of drugs on programmed cell death can be determined, in the two-dimensional cell culture using BrdU-L1 index (Bromodeoxyuridine, 5-bromo-two-deoxyuridine) immunohistochemistry techniques can be shown to the cells in synthesis phase and morphological alterations of cells were detected by transmission electron microscopy.Individual treatment of carboplatin and chlorimipramine were found that they effectively reduced both the monolayer and spheroid growth of Ishikawa cells. After combined treatment, in combitions groups there were synergetic or additional effects when compared to individual treatment of drugs.