Juvenil miyoklinik epilepsili hastalarda H refleks ve F dalgası araştırılması
H reflex and F wave study in patients with juvenile myoclonic epilepsy
  1. Tez No: 303284
  2. Yazar: TÜLAY ALIŞKAN ORAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. S. NAZ YENİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Juvenil Miyoklonik Epilepsi, miyokloni, elektromiyografi, H refleksi (H-R), F dalgasıAliskan Oral, Juvenile myoclonic epilepsy, myoclonus, electromyography, H-R, F wave
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sinir Bilimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Elektronörofizyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Juvenil Miyoklonik Epilepsi (JME) ergenlik yaşlarında başlayan, miyoklonik atımlar ile karakterize olan, idiyopatik jeneralize bir epilepsidir. JME patogenezinde, kortikal inhibitör internöronal şebekelerin bozulması sonucu gelişen motor sistemin hipereksitabilitesi sorumlu tutulmaktadır. JME'nin; subklinik olarak spinal motor nöron patolojisini de beraberinde getirdiği bazı elektrofizyolojik çalışmalarla gösterilmiştir. JME hastalarında motor sistem döngüsündeki ortak kanalopati zemininde paylaşılan patoloji; nöromodülatör-iyonotropik sistemlerdeki hatalı inhibisyon-eksitasyon denge ayarlaması ile spinal internöronal döngüde yetersizliğe ve modulasyon kaybına sebep olabilirSpinal motor nöron düzeyinde, eksitabilite değişikliklerini göstermek için yararlanabileceğimizi metodlar arasında H refleksi (H-R) ve F dalgası da yer almaktadır. JME hastalarında F dalgası ve H-R çalışmasında geç uyarılabilirlik artışı görmeyi beklenebilirdi. Çalışmamızda 18 JME hastası ve 13 sağlıklı kontrol grubu değerlendirildi. H-R ve F dalgası parametreleri iki grup arasında motor ünite katılım paternleri ve eksitabilitelerinde değişiklik olmadığını göstermektedir.Ancak ek elektrofizyolojik parametrelerle, ilaç kullanmayan ve sayısı arttırılan hastalarda, yaş ve cinsiyet olarak eşleştirilmiş iki grupta değerlendirilecek bir araştırma daha anlamlı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Juvenile Myoclonic Epilepsy (JME) has been defined as an idiopathic generalized epilepsy, starting at the age of puberty presenting with myoclonic jerks. Motor system?s hyperexitability, as a result of disruption of cortical inhibitory interneuronal networks, is held responsible for the pathophysiology of JME. Some electrophysiological studies have shown that JME also leads to subclinical pathology of the spinal motor neurons. In patients with JME, the pathology is shared on the basis of common channelopathy in motor system cycle and the faulty inhibition-excitation balance adjustment in neuromodulator-ionotropic systems which together can lead to deficits in spinal interneuronal loop and modulation loss.H-R and F wave are among the methods to show the excitability changes at the spinal motor neuron level. In F wave and H-R study, an increase in delayed stimulation was expected.. 18 JME and 13 healthy control population were included in the study. H-R and F wave parameters have not demonstrated any changes between the two groups in terms of motor unit recruitment patterns and excitabilities.However, a study that could do with additional electrophysiological parameters, together patients that do not use drugs and increased number of patient, between age and sex paired groups would be more significant.