Preterm yenidoğanlarda ayak topuğundan kan alma işlemi sırasında el ile verilen cenin pozisyonunun ağrı üzerine etkisi
The effect on pain of manipulating the preterm neonate into the facilitated tucking during drawing of blood from the heel.
  1. Tez No: 303289
  2. Yazar: NERİMAN ÇAĞLAYAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERAP BALCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Preterm Yenidoğan, Cenin Pozisyonu, Nonfarmakolojik Yöntemler, Ağrı, Topuk Kanı Alma, Preterm Neonate, Facilitated Tucking, Non-pharmacological Methods, Pain, Drawing Blood from Heel
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Araştırma, preterm yenidoğanlarda ayak topuğundan kan alma işlemi sırasında el ile verilen cenin pozisyonunun ağrı üzerine etkisini değerlendirmek amacıyla tek grupta ön test ? son test tasarımlı deneysel olarak gerçekleştirildi. Araştırma verileri, Sağlık Bakanlığı'na bağlı bir eğitim ve araştırma hastanesinin Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde Kasım 2010- Ocak 2011 tarihleri arasında yatan ve vaka seçim kriterine uygun olan 41 preterm bebekten elde edildi. Vakaların homojenliğini sağlamak için aynı bebek rutin ve cenin pozisyonunda 3 saat ara ile iki kez gözlendi.Veri toplamada, araştırmacı tarafından hazırlanan bilgi formu, gözlem formu ve Akdovan (1999) tarafından Türkçe'ye uyarlanan ?Yenidoğan - Bebek Ağrı Ölçeği (Neonatal Infant Pain Scale - NIPS)? kullanıldı. Veriler ortalama, standart sapma, sayı ve yüzdelik dağılımlar alınarak tek yönlü varyans analizi, Bonferroni analizi ve t testi ile değerlendirildi.Araştırma sonucunda; bebeklerin %39'unun kız, %61'inin erkek olduğu, gestasyon haftalarının ortalama 34,1 ± 2,6 hafta, doğum kilolarının ortalama 2070 ± 512 g, doğum boyunun 44,3 ± 4,8 cm, doğum baş çevresinin 31,1 ± 3,2 cm olduğu bulundu. Cenin pozisyonu verilen bebeklerin, rutin pozisyona göre ağrı puan ortalamalarının daha az, ağlama sürelerinin daha kısa olduğu ve aralarındaki farkın ileri derecede anlamlı olduğu (p< ,000), kalp tepe atımları ve oksijen satürasyonları arasındaki farkın ise anlamlı olmadığı saptandı (p> ,05).Preterm yenidoğanlara el ile verilen cenin pozisyonu, ağrının azaltılmasında ve bebeğin sakinleştirilmesinde etkili bir yöntemdir. Bu yöntemin minör ağrılı işlemler sırasında kullanılması konusunda sağlık profesyonelleri bilgilendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
The study was carried out in pre-test/post-test experimental design in order to assess the effect on pain of manipulation of the preterm neonate into the facilitated tucking during the procedure of drawing blood from the heel. Research data was collected from 41 preterm infants who suited the study inclusion criteria as patients at the Neonatal Intensive Care Unit of a training and research hospital affiliated with the Ministry of Health during the period November 2010 - January 2011. To ensure homogeneity in the cases, the same infant was observed twice at three - hour intervals in both the routine and facilitated tucking.The tools used in the data collection were the information sheet and observation sheet drawn up by the researcher and the Neonatal Infant Pain Scale ? NIPS, adapted into Turkish by Akdovan (1999). The data included mean, standard deviation, numerical and percentage distribution values; assessment was made using the one - way analysis of variance, the Bonferroni method and the t test.The research established that 39% of the infants were girls while 61% were boys; the infants were at a mean age of 34.1 ± 2.6 gestational weeks; their birth weights stood at a mean of 2070 ± 512 g, whereas birth lengths were at a mean of 44.3 ± 4.8 cm, and head circumferences were 31.1 ± 3.2 cm. It was found that infants that were placed in the facilitated tucking had lower mean pain scores compared to the routine position, that their crying periods were shorter, and that the difference between the two positions was highly significant (p< .000). No significant difference was seen between peak heart rates and oxygen saturation rates (p> .05).The method of manipulating preterm neonates into the facilitated tucking is effective in reducing pain and calming the infant. Health professionals should be informed about the usefulness of this method in minor but painful procedures.