Ösofagogastroduodenoskopi uygulanacak hastaların işlem öncesi anksiyete düzeyleri ile bilinçli sedasyon uygulanması arasındaki ilişkinin belirlenmesi
The specifiying of the relationship between anxiety levels before the operation of patients to whom egd is to be applied and the operation of conscious sedation.
- Tez No: 303312
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEHER DENİZ ÖZTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Ösofagogastroduodenoskopi, anksiyete, bilinçli sedasyon, hemşirelik, EGD, anxiety, conscious sedation, nursing
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Araştırma, endoskopi işlemi öncesi dönemde hastaların anksiyete düzeyi ile hastalara bilinçli sedasyon uygulanması durumu arasındaki ilişkinin belirlenmesi ve elde edilen sonuçların yapılacak hemşirelik çalışmalarına ışık tutması amacıyla kesitsel olarak gerçekleştirildi. Araştırmanın evrenini, TC. Sağlık Bakanlığı Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi, TC. Sağlık Bakanlığı İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endoskopi Üniteleri'ne ayaktan gelen, dahiliye ve genel cerrahi kliniklerinde yatmakta olup, tanı ve tedavi amacıyla endoskopi ünitesine başvuran ve araştırmaya katılmaya istekli, gerekli ölçütleri sağlayan 240 hasta oluşturdu. Bilgi formu ve durumluluk süreklilik ansiyete ölçeği ile toplanan veriler ortalama, standart sapma, varyans analizi, Pearson Korelaston testi kullanılarak değerlendirildi.Ösofagogastroduodenoskopi uygulanan hastaların, durumluluk ansiyete ölçeğine göre toplam puan dağılımı 43,57; süreklilik anksiyete ölçeğine göre ise 39,05 olarak değerlendirildi. Literatürde belirtilen anksiyete değerleri min: 20 max: 80 bulgularından hareketle çalışmamızdaki sonuçlara göre hastaların genel anksiyete düzeyi orta düzey anksiyete olarak belirlendi.Çalışmamızda hastaların (N=240) %79,6'sına (n=191) bilinçli sedasyon uygulandığı, %20,4'üne (n=49) ise bilinçli sedasyon uygulanmadığı görülmektedir. Yine bilinçli sedasyon uygulanan hastaların durumluluk anksiyete puan ortalaması 43,75; süreklilik anksiyete puan ortalaması 39,52 olarak belirlenmiştir. Literatürde bilinçli sedasyonun ciddi anksiyete varlığı durumunda uygulanması vurgulanmış olup, sedasyonun laringospazm, koma, bronkospazm, oksijen desatürasyonu, tromboflebit, kardiyopulmoner komplikasyonlara ve ölüme yol açtığı belirtilmektedir.Sonuç olarak, hastanın işlem öncesi anksiyete durumunun dikkate alınması gereği bu husus gerçekleştirildikten sonra sedasyon uygulanmasına karar verilmesi gereği önerildi.
Özet (Çeviri)
The research was conducted as cross sectional in order to offer an insight to nursing studies and to determine the relationship between anxietylevels and sedations of patients in period before the operation of endoscopy and the condition of the conscious sedation operation to patients.Research environment included 240 patients in T.C the Ministry of Health, the Haseki Education and Researching Hospital, the Ministry of Health endoscopy units in Istanbul Education and Researching Hospital who have visited, while lining in internal and general surgery clinics in hospital who have applied to the endoscopy unit for cure and diagnosis and who were ready to join the research and fit to necessary criterias. Datas collected by information form, state and trait anxiety were evaluated by average, standart deviation, variance analysis, and Pearson's Correlation Test.Total point distribution of patients that EGD have been implemented in were evaluated as 43,57 according to state anxiety, 39,05 according to trait anxiety. By following the anxiety rates which are min: 20 and max: 80 as specified in literature, and according to results of our study, patients? general anxiety level was determined as medium level of anxiety.In our study, it is seen that conscious sedation was applied in (N=240) 79,6% (n=191) of the patients, and that conscİous sedation was not applied in 20,4 (n=49) of the patients. It was also determined that point average of state anxiety of patients who conscious sedation applied in is 43,75, that point average of trait anxiety of them is 39,52. In literature, it was emphasized that conscious sedation should be applied only in condition of serious anxiety?s presence, and it was indicated that sedation has caused laryngospasm, coma,bronchospasm, oxygen desaturation, thrombophlebitis, cardiopulmonary complications and death.In conclusion, it was suggested that anxiety condition before the operation should be taken into consideration and that sedation should be decided to apply only when this condition was achieved.