Deniz seviyesinden orta yükseklikteki yerleşim bölgesine göç eden insanlarda sağ ventrikül fonksiyonlarındaki değişikliklerinin ekokardiyografik olarak değerlendirilmesi
Evaluate right ventricle function changes using conventional and tissue doppler echocardiographic parameters in healthy subjects who migrated from sea level to moderate altitude
- Tez No: 303333
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ENBİYA AKSAKAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Doku Doppler, Sağ ventrikül, Yükseklik, Tissue Doppler, Right ventricle, High altitude
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı deniz seviyesinden orta dereceli yükseklikteki (1800- 2000 m) yerleşim bölgesine göç eden sağlıklı bireylerde sağ ventrikül (RV) fonksiyonlarındaki değişiklikleri geleneksel ve doku Doppler ekokardiyografik yöntemler ile değerlendirmektir.Yöntemler: Çalışmaya deniz seviyesinde yaşayıp orta yükseklik merkezine uzun süreli ikamet amacıyla gelen 20 sağlıklı genç birey (ortalama yaş: 21.2 ± 3.8 yıl) dahil edildi. Olguların orta yükseklik merkezine gelişinin ilk 3 gününde ve 6. ayında ekokardiyografik kayıtları alındı. Konvansiyonel ekokardiyografik kayıtlardan RV çapları ve alanları (RV 4 boşluk sistolik ve diyastolik alanı- RV4BSA ve RV4BDA) sistolik ve diyastolik fonksiyon belirteçleri (triküspit akım erken ve geç diyastolik dalga velositeleri- E ve A, miyokart performans indeksi- MPİ, triküspit anuler plan sistolik yer değiştirme- TAPSY) ölçüldü. Doku Doppler kayıtlarından mitral anuler lateral ve septal, triküspit anuler lateral, RV serbest duvar sistolik, erken ve geç diyastolik dalga velositeleri (S, E', A') ölçüldü.Bulgular: Olgularda RV çaplarında, RV MPİ ve TAPSY değerlerinde anlamlı değişim olmadı. Başlangıca göre 6. ay ölçümlerinde RV4BSA (9.4 ± 2.4 ve 10.8 ± 2.6, p: 0,012), triküspit akım E (62.5 ± 10.3 ve 71.6 ± 17.0, p: 0.009) ve A (42.5 ± 9.7 ve 47.8 ± 17.1, p: 0,022), mitral lateral anulus E' (16.9±5.1 ve 18.6±3.1, p: 0,040), triküspit lateral anulus S (13.4±2.7 ve 15.6±2.2, p: 0,009) ve A' (9.7±3.6 ve 13.1±3.7, p: 0,020), RV serbest duvar S (10.2±3.3 ve 13.2±2.5, p: 0,005) ve A' (6.5±1.9 ve 10.4±3.5, p: 0,004) velositeleri anlamlı olarak arttı.Sonuç: Deniz seviyesinden orta dereceli rakım seviyesine göç eden sağlıklı bireylerde sağ ventrikül sistolik fonksiyonları korunmakta, diyastolik fonksiyonlar etkilenmektedir. Yüksek rakımın sağ ventrikül fonksiyonları üzerine olan bu etkilerini tespit etmede konvansiyonel ve doku Doppler ekokardiyografi yöntemleri kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction: The aim of this study is to evaluate right ventricle (RV) function changes using conventional and tissue Doppler echocardiographic parameters in healthy subjects who migrated from sea level to moderate altitude (1800- 2000 m).Methods: The study population consisted of 20 healthy subjects (mean age 21.2 ± 3.8 years) that migrated from the sea level to the moderate altitude for long term stay. Subjects underwent echocardiographic evolution within the first 3 days of exposure to the moderate altitude and at the six month of the arrival. Conventional echocardiographic parameters such as RV sizes and areas (4 chamber systolic area-RV4CSA and diastolic area-RV4CDA), systolic and diastolic functional indices (tricuspid early flow velocity-E, late flow velocity-A, myocardial performance index-MPI and tricuspid annular plane systolic excursion- TAPSE) were obtained. Systolic (S) and early (E?) and late (A?) diastolic velocities were acquired from the apical four-chamber view at the lateral tricuspid annulus, the septal and lateral side of the mitral annulus and the RV free wall using tissue Doppler imaging.Results: There were no significant changes in RV size, MPI and TAPSE. When compared to the baseline, there were significant increase in RV4CSA (9.4 ± 2.4 vs. 10.8 ± 2.6, p: 0.012), tricuspid E velocity (62.5 ± 10.3 vs. 71.6 ± 17.0, p: 0.009), tricuspid A velocity (42.5 ± 9.7 vs. 47.8 ± 17.1, p: 0.022), lateral mitral annulus E? velocity (16.9±5.1 vs. 18.6±3.1, p: 0.040), lateral tricuspid annulus S velocity (13.4±2.7 vs. 15.6±2.2, p: 0.009), lateral tricuspid annulus A? velocity (9.7±3.6 vs. 13.1±3.7, p: 0.020), RV free wall S velocity (10.2±3.3 vs. 13.2±2.5, p: 0.005) and RV free wall A? velocity (6.5±1.9 vs. 10.4±3.5, p: 0.004) at the six month.Conclusion: In healthy subjects that migrated from the sea level to the moderate altitude right ventricular diastolic function affected while the systolic function preserved. Conventional and tissue Doppler echocardiography might be used in detection of effect of high altitude on right ventricle functions.