Renal iskemi reperfüzyon modelinde Tadalafil'in apaf-1, eNOS, iNOS ve lipid peroxidasyon ürünleri üzerine olan etkileri
The effects of tadalafil on apaf-1, eNOS, iNOS and lipid peroxidation products in model of renal ıschemia reperfusion
- Tez No: 303380
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT EROL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Böbrek, İskemi reperfüzyon, Tadalafil, Kidney, Ischemia reperfusion, Tadalafil
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Renal İskemi Reperfüzyon Modelinde Tadalafil'in APAF-1, eNOS, iNOS ve Lipid Peroxidasyon Ürünleri Üzerine Olan Etkileri, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi, Üroloji Tezi, Zonguldak, 2011.Böbreğin iskemisi ve iskemi reperfüzyonuna (İ/R) bağlı hasarı ve yetmezliği, gerek renal transplantasyon sırasında gerekse vasküler girişimler, açık kalp cerrahilerinde renal arterin üstündeki seviyede aortanın klempe edildiği ve uzun süreli hipotansif kalınan cerrahi işlemler sonrasında sık karşılaşılan sorunlardandır.Literatürde renal iskemi ve reperfüzyon hasarını azaltmada çeşitli ajanlar kullanılmakla beraber Tadalafil'in kullanıldığı çalışma sayısı son derece kısıtlıdır. Özellikle hasarı ve Tadalafil yanıtını biyokimyasal, histopatolojik ve immunohistokimyasal yöntemleri birarada kullanan çalışma literatür taramasında saptanmamıştır.Çalışmamızda Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi Hayvan Deneyi Laboratuarından sağlanan ağırlıkları ortalama 400-450 gr olan, toplam 21 adet, Wister Albino cinsi rat kullanıldı. Deney hayvanları, her grupta 7 rat olacak şekilde kontrol, İ/R ve İ/R-Tadalafil olmak üzere toplam 3 gruba ayrıldı.Çalışmamızdaki biyokimyasal veriler incelendiğinde Tadalafil'in iskemi reperfüzyonda artan malondialdehid (MDA) seviyesinin azalttığı, azalan Total antioksidan kapasite (TAK) seviyesini ise arttırdığı belirlendi.Histopatolojik ve immunohistokimyasal bulgulara bakıldığında Tadalafil'in renal hasar skorlarını ve apoptotik proteaz aktive edici faktör-1 (APAF-1), indüklenebilir nitrik oksit sentaz (iNOS), endotelyal nitrik oksit sentaz'ın (eNOS) gösterdiği hasarlı hücre oranlarını düşürdüğü saptandı.Tadalafil'in iskemi ve reperfüzyon sonucu oluşan renal hasar tedavisinde faydalı olabileceği ve bu ilacın kullanımına ışık tutması açısından daha fazla çalışmalara ihtiyaç olduğu kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
The Effects of Tadalafil on APAF-1, eNOS, iNOS and Lipid Peroxidation Products in Model of Renal Ischemia Reperfusion, Zonguldak Karaelmas University, Medical School, Urology Thesis, Zonguldak, 2011.Renal injury and failure resulting from renal ischemia and ischemia reperfusion (I/R) are among common problems seen in clamping aorta above the level of renal artery during renal transplantation, vascular and open heart surgeries and after surgeries leading to being hypotensive for a long time.Although in literature many agents are used to decrease renal ischemia and reperfusion injury, the number of studies using Tadalafil is extremely limited. No study investigating especially injury and Tadalafil response with biochemical, histopathological and immunohistochemical methods all together were encountered during literature search.Totally 21 Wister Albino rats weighing on average 400-450 g supplied by the Animal Experiments Laboratory of Medical School of Zonguldak Karaelmas University were used in our study. Experiment animals were divided into three groups consisting of 7 rats in each of them and labeled as control, I/R and I/R-Tadalafil.After examining biochemical data in our study, it was determined that Tadalafil decreased the MDA level in ischemia/reperfusion and increased the total antioxidant level that was decreased previously.When evaluating histopathological and immunohistochemical findings, it was seen that Tadalafil decreased renal injury scores and the ratios of injured cells shown by APAF-1, iNOS, and eNOS.In our opinion, tadalafil is useful agent in renal ischemia reperfusion injury and further studies are needed to shed light on the use of Tadalafil the treatment of renal injury stemming from ischemia and reperfusion.