Cerrahi alan enfeksiyonlarından izole edilen mikroorganizmalar ve antimikrobiyal duyarlılıklarının değerlendirilmesi
Microorganisms were isolated from surgical site infections and evaluation of their antimicrobial susceptibility
- Tez No: 303392
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN GÜDÜCÜOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Cerrahi alan enfeksiyonu, antibiyotik duyarlılık, Surgical site infection, antimicrobial susceptibility
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 37
Özet
Bu çalışmada, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ara?tırma ve Uygulama Hastanesinde, Eylül 2008-Ağustos 2010 tarihleri arasında cerrahi kliniklerden mikrobiyoloji laboratuarına gönderilen cerrahi yara örneklerinden izole edilen mikroorganizmalar ve antimikrobiyal duyarlılıklarının değerlendirilmesi amaçlandı. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ara?tırma ve Uygulama Hastanesi Cerrahi poliklinik ve servislerinden, Eylül 2008-Ağustos 2010 tarihleri arasında Mikrobiyoloji Laboratuarına gönderilen 188 cerrahi yara örneği çalı?maya alındı. Çalı?ılan 188 cerrahi yara örneğinden 82'si (%43.6) Ortopedi ve Travmatoloji, 31'i (%16.5) kadın hastalıkları ve doğum, 30'u (%15.9) genel cerrahi, 14'ü (%7.4) plastik cerrahi, 13'ü (%6.9) beyin ve sinir Cerrahisi, 10'u (%5.3) yoğun bakım, 4'ü (%2.1) üroloji, 2'si (%1.1) çocuk cerrahisi, 2'si (%1.1) kalp ve damar cerrahisi servis ve polikliniklerine ait olduğu tespit edildi. Çalı?ma kapsamına alınan 188 cerrahi yara örneğinin 43'ünde (%22.8) S.aureus, 35'inde (18.6) E.coli, 27'sinde (%14.3) A.baumannii, 19'unda (%10.1) E.cloacae, 16'sında (%8.5) K.pneumoniae, 14'ünde (%7.4) P.aeruginosa, 13'ünde (%6.9) E.faecalis, 9'unda (4.7) S.pyogenes, 8'inde (4.2) P.mirabilis, 4'ünde (%2.1) C.freundii izole edildi. Antimikrobiyal duyarlılık testlerinde, S.aureus'un %20.9 oranında metisiline dirençli olduğu, ayrıca S.aureus'un amoksisilin-klavulanat, sefoksitin, klindamisin, linezolid, meropenem, teikoplanin, trimetoprim-sulfametaksazol ve vankomisin antibiyotiklerine %100 duyarlı, penisilinG ve ampisilin'e %100 dirençli olduğunu, Gram pozitif bakterilerin genellikle amikasin, sefoperazon-Sulbaktam, imipenem, levofloksasin, meropenem gibi antibiyotiklere kar?ı duyarlı olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
In this study, microorganisms were isolated from surgical wound specimens that were send from surgical clinics to microbiology laboratory and evaluate of their antimicrobial sensibilities, between 01 September 2008-01 September 2010, in YYU Resarch and Application Hospital, were purposed. 188 surgical wound specimens that were send from surgical clinics to microbiology, between 01 September 2008-01 September 2010, in YYU Resarch and Application Hospital, were studied. The distribution of 188 surgical wound specimens according to their clinics was as follows: orthopedics and traumatology 82 (43.6%), gynecology and obstetric 31 (16.5%), otolaryngology 30 (15.9%), plastic surgery 14(7.4%), brain surgery 13 (6.9%), intensive care 10 (5.3%), urology 4 (2.1%), infant surgery 2 (1.1%), cardio surgery 2 (1.1%).Among the 188 surgical wound specimens, 43 (22.8%) S.aureus, 35 (18.6%) E.coli, 27 (14.3%) A.baumannii, 19 (10.1%) E.cloacae, 16 (8.5%) K.pneumoniae, 14 (7.4%) P.aeruginosa, 13 (6.9%) E.faecalis, 9 (4.7%) S.pyogenes, 8 (4.2%) P.mirabilis, 4 (2.1%) C.freundii were isolated. In the antimicrobial susceptibility test, it was showed that S.aureus was resistance to meticiline in rate of 79.1% and to penicillin G in rate of 100% and was sensitive to amoxicillin-clavulanate, cefoxitin, clindamycin, linezolid, meropenem, teicoplanin, sulfamethoxazole/trimethoprim and vancomycin in rate of 100% and it was found that Gram-negative bacteria was usually sensitive to Amicasin, cefoperazone-sulbactam , imipenem, levofloxacin, meropenem.