Sivas -Cumhuriyet Üniversite hastanesinde nozokomiyal enfeksiyon etkenlerinin dağılımı
The distribution of nozocomial infection agents in sivas Cumhuriyet University Hospital
- Tez No: 577464
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ZAHİR BAKICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Nozokomiyal enfeksiyon, Escherichia coli, Acinetobacter spp, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Candida spp, Nosocomial infection, Escherichia coli, Acinetobacter spp, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Candida spp
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Hastane enfeksiyonları, hastanede yatış süresinin uzamasına, mortalite, morbidite ve tedavi giderlerinin artışına yol açarak, tüm dünyada oldu¬ğu gibi ülkemizde de önemli bir sağlık sorunudur. Antimikrobiyallere ve antifungallara dirençli mikroorganizmaların giderek yayılması sonucunda hastanede gelişen nozokomiyal enfeksiyonların tedavisinde ciddi sorunlar yaşanmaktadır. Bu çalışmada; Cumhuriyet Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesindeki Yoğun Bakım Üniteleri ve servislerinde yatarak tedavi gören hastalarda gelişen hastane enfeksiyonlarında etken patojenler ve bu etken patojenlerin neden olduğu hastane enfeksiyonlarının genel dağılımlarının saptanması amaçlanmıştır. Cumhuriyet Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesinde Nozokomiyal Enfeksiyon etkenlerinin dağılımının saptanmasını amaçladığımız bu çalışmamızda; 2015-2016 yılları arasında hastanemizin çeşitli yoğun bakım üniteleri ve servislerine toplam 37099 hasta yatmış olup bu hastalardan toplam 1317 kadarında hastane enfeksiyonu gelişmiştir. Aynı dönemde hastanemizde gelişen genel hastane enfeksiyon hızı % 3,56 olarak saptandı. Hastanemizin çeşitli servis ve yoğun bakım ünitelerinden en sık izole edilen hastane enfeksiyonu etkeni olan mikroorganizmalar; E.coli 258, Entereococcus spp. 174, Klebsiella pneumoniae 173, S.aureus 117, A.baumannii 94, P.aeruginosa 94, Enterobacter spp. 33 ve Candida spp. 113 olmak üzere hastane enfeksiyonu etkeni izole edilerek bulundu. Bu etken mikroorganizmaların servislerdeki ve YBÜ'lerindeki dağılımları belirlenmiştir. Bu yıllar arasında hastane enfeksiyonu olarak izole edilen mikroorganizmaların, servislere ve yoğun bakım ünitelerine göre dağılımı ayrı ayrı değerlendirildiğinde ise hastanemizdeki yoğun bakım ünitelerinde tespit edilen hastane enfeksiyonu olgusu % 9,96 bulunurken, servislerden tespit edilen hastane enfeksiyonu olgusu ise % 2,36 olarak tespit edildi. Hastanemizde tespit edilen en fazla hastane enfeksiyonu olgusu sırasıyla; Anestezi Yoğun Bakım Ünitesi (% 30,83), Nöroloji Yoğun Bakım Ünitesi (%26.63) ve NRŞ. Yoğun Bakım Ünitesi (% 16.90) olduğu görülmüştür. 2015-2016 yılları arasında tespit edilen hastane enfeksiyonu olgularının en fazla yoğun bakım ünitelerinde (YBÜ) olduğu görülmüş olup bu hastane enfeksiyonu olgularının Yoğun Bakım Üniteleri ve servislere göre dağılımları belirlenmiştir. Yoğun bakım ünitelerindeki artmış nozokomiyal enfeksiyonların nedeni, bu ünitelerin büyüyüp daha kompleks hale gelmesine, yoğun bakım hastalarının savunma sitemlerinin zayıf olmasına, uygulanan invaziv işlemler ve monitörizasyona, çoklu antibiyotik kullanımına ve dirençli mikroorganizmalarla kolonizasyona bağlanmaktadır. 2015-2016 yılları arasında hastanemizde hastane enfeksiyonu olarak tespit edilen, enfeksiyon olgularının sistemlere göre dağılımları değerlendirilmiş olup sırasıyla; 357 üriner sistem enfeksiyonu (ÜSE) (% 27,05), 341 kan dolaşımı enfeksiyonu (KDE) (% 25,83), 219 Cerrahi Alan Enfeksiyonu (CAE) (% 16,59), ve 197 pnömoni enfeksiyonu (% 14,92) olarak tespit edilerek bu enfeksiyon olgularının sistemlere göre dağılımı belirlenmiştir. Tüm merkezlerde olması gerektiği gibi servis ve yoğun bakım ünitelerimizde de enfeksiyon sürveyans çalışmaları titizlikle yapılmalı, sonuçlar doğrultusunda yeni ve etkin enfeksiyon kontrol politikaları multidisipliner bir ekip yönetiminde oluşturulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Hospital infections are an important health problem in our country as well as all over the world, leading to prolonged hospital stay, increased mortality, morbidity and treatment costs. As a result of the progressive spread of antimicrobials and antimicrobial resistant microorganisms, there are serious problems in the treatment of nosocomial infections in hospital. In this study; The aim of this study was to determine the general distribution of pathogens and hospital infections caused by these pathogens in hospital infections in inpatients in Intensive Care Units and Services in Cumhuriyet University Hospital. In this study, we aimed to determine the distribution of nosocomial infectious agents in Cumhuriyet University Application and Research Hospital. Between 2015 and 2016, a total of 37099 patients were admitted to various intensive care units and services of our hospital, and a total of 1317 hospital infections occurred in these patients. In the same period, the rate of general hospital infection in our hospital was 3.56%. Microorganisms which are the most common cause of hospital infection from various service and intensive care units of our hospital; E.coli 258, Entereococcus spp. 174, Klebsiella pneumoniae 173, S.aureus 117, A.baumannii 94, P.aeruginosa 94, Enterobacter spp. 33 and Candida spp. 113 were isolated by isolating the cause of hospital infection. The distribution of microorganisms in services and ICUs was determined. When the distribution of microorganisms isolated as hospital infections according to services and intensive care units was evaluated separately, hospital infection cases detected in intensive care units in our hospital were found as 9.96%. . The most common hospital infections in our hospital were; Anesthesia Intensive Care Unit (30.83%), Neurology Intensive Care Unit (26.63%) and NRŞ. Intensive Care Unit (16.90%) was found. The most common cases of hospital infections were detected in intensive care units (ICU) between 2015 and 2016 and the distribution of these hospital infections according to Intensive Care Units and Services was determined. The cause of increased nosocomial infections in intensive care units is due to the fact that these units grow and become more complex, the defensive systems of the intensive care unit patients are weakened, invasive procedures and monitoring are applied, multiple antibiotic use and colonization with resistant microorganisms. Between the years of 2015-2016 in our hospital as a hospital infection, the distribution of infection cases according to the systems were evaluated; 357 urinary tract infections (UTI) (27.05%), 341 blood stream infections (BSI) (25.83%), 219 Surgical Area Infection (SAI) (16.59%), and 197 pneumonia infections (14%, 92) and the distribution of these infection cases according to the systems was determined. Infection surveillance studies should be done carefully in our service and intensive care units as it should be in all centers and new and effective infection control policies should be established in a multidisciplinary team management.