Parsiyel ve jeneralize epilepsili kadın ve erkek hastalarda bazı serum mineral değerlerinin karşılaştırılmalı analizi
Comparative investigation of some serum mineral levels of patients with partial and generalized epilepsy
  1. Tez No: 303399
  2. Yazar: EMRAH DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TEMEL TOMBUL, PROF. DR. İSMAİL MERAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Parsiyel, jeneralize, epilepsi, korelasyon, Partial, generalized, epilepsy, correlation
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Doğan E, Parsiyel ve jeneralize epilepsili kadın ve erkek hastalarda bazı serum mineral değerlerinin karşılaştırılmalı analizi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Sağlık Bilmleri Enstitüsü, Fizyoloji Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Van, 2011. Bu tez çalışmasında, 20?40 yaş arası parsiyel ve jeneralize epilepsili kadın ve erkek hastalarda bazı serum mineral madde (Mn, Zn, Ca, Na, Cl, K, P, Mg, Cu, Fe) düzeylerinin karşılaştırılmalı olarak analiz edilmesi sonucu epilepsi ile mineral madde değerleri arasındaki ilişkinin ortaya konması amaçlandı. Çalışmaya 20?40 yaşları arasında 20 sağlıklı (kontrol grubu) birey (10 erkek, 10 kadın) ile Yüzüncü Yıl Üniversitesi Araştırma Hastanesi Nöroloji servisi ve polikliniğine başvuran ve epilepsi teşhisi konmuş parsiyel grubu 20 (10 kadın,10 erkek), jeneralize grubu 20 (10 kadın, 10 erkek) hasta katıldı. Kontrol grubu; deneme grubu ile cinsiyet, yaş ve vücut kütle indeksi yönünden benzerlik gösteren birey grubundan oluşturuldu. Çalışmaya alınan kişilerden en az 12 saatlik bir açlık döneminin ardından kan alındı, serumları çıkarıldı ve analiz edileceği güne kadar -80 oC' de saklandı. Serum Ca, Na, K, Fe, Mg, P, CI, ticari kitler kullanılarak otoanalizörde, serum Zn, Cu, Mn değerleri asetilen gazı ile flame yöntemi ile atomik absorbsiyon spektrofotometresinde tespit edildi. Çalışma sonucunda, Zn değerlerinin parsiyel ve jeneralize epilepsi hastası bireylerde, K değerlerinin ise sadece jeneralize epilepsi hastası bireylerde sağlıklı bireylere göre daha az olduğu saptandı. Cu, Na ve Ca değerlerinin hem parsiyel ve hemde jeneralize epilepsi hastası bireylerde sağlıklı bireylere göre daha yüksek olduğu, Mg ve CI değerlerinin ise sadece parsiyel epilepsi hastası bireylerde sağlıklı bireylere göre daha fazla olduğu saptandı. Jeneralize epilepsi hastası bireylerde özellikler arasındaki korelasyon katsayıları incelendiğinde; Ca ile Zn, Mg ile Zn, K ile Ca, Na ile Zn, Na ile Ca ve Na ile K değerleri arasında pozitif, Mg ile Mn ve P ile CI değerleri arasında ise negatif bir korelasyonun olduğu saptandı. Parsiyel epilepsi hastası bireylerde özellikler arasındaki korelasyon katsayıları incelendiğinde ise; Ca ile Zn, Mg ile Zn, K ile Zn, K ile Ca, K ile Mn ve Na ile CI değerleri arasında pozitif, P ile Mg, P ile Zn ve P ile CI değerleri arasında ise negatif bir korelasyonun olduğu saptandı. Epilepsili hastalarına uygulanacak tedavide, mineral madde düzeyleri ve mineral madde değerleri arasında oluşan bu değişim ve korelasyonların göz önünde bulundurulmasının tedavinin etkinliği açısından önemli olabileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Doğan E, Comparative investigation of some serum mineral levels of patients with partial and generalized epilepsy, University of Yuzuncu Yil, Health Sciences Institute, MSc Thesis in the Department of Physiology, Van, 2011. This study was designed to investigate the levels of manganese (Mn), zinc (Zn), calcium (Ca), sodium (Na), chlor (CI), potassium (K), phosphor (P), magnesium (Mg), copper (Cu) and iron (Fe) of patients with generalized and partial epilepsy who were aging 20-40 years old and to demonstrate if there was a relationship between the mineral levels and epilepsy. Twenty healthy (control) individuals (10 male, 10 female), and 20 partial (10 male, 10 female) and 20 generalized (10 male, 10 female) voluntary patients with epilepsy who were applied to the Yuzuncu Yil University, Neurology Department and Policlinics were chosen as subjects. Control and treatment groups were matched for age, sex and body mass index status. After 12 hours of fasting period, blood samples were taken and the serums were obtained for the determination of mineral levels. All samples were stored frozen at ?800 C until the day of the analysis. Serum levels of Ca, Na, K, Fe, Mg, P and Cl were determined on autoanalyser by using commercial kits, serum Mn, Cu and Zn levels were determined on a Atomic Absorption Spectrophotometer by flame method with acetylene gas. It was found that, although Zn level was lower in both partial and generalized epilepsy patient, K level was lower only in generalized epilepsy patient than controls. Cu, Na and Ca levels were higher in both partial and generalized epilepsy patient, Mg and Cl levels were higher only in partial epilepsy patient than controls. In generalized epilepsy patients, there was a positive correlation between the Ca and Zn, Mg and Zn, K and Ca, Na and Zn, Na and Ca, Na and K, and a negative correlation between the Mg and Mn, P and CI levels. In partial epilepsy patients, there was a positive correlation between the Ca and Zn, Mg and Zn, K and Zn, K and Ca, K and Mn, Na and CI, and a negative correlation between the P and Mg, P and Zn, P and CI levels. Therefore, it might be important for the efficiency of the treatment to take into consideration of these correlations and mineral changes during the treatment of the epilepsy.