Obstrüktif uyku apne sendromunda arteriyel kan gazları
Arterıal blood gases ın obstructıve sleep apnea syndrome
- Tez No: 303422
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: OUAS, Arteriyel Kan Gazı, PSG, PaO2, PaCO2, SaO2, OUAS, Arterial Blood Gases, PSG, PaO2, PaCO2, SaO2
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Gül C, Obstrüktif uyku apne sendromunda arteriyel kan gazları, Y.Y.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü Fizyoloji Ana Bilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Van, 2011.Uykuda gelişen apne; hipoksemiye, arter kan basıncının artmasına, kalp hızının değişmesine, bunun sonucunda sistemik hipertansiyon, kalp yetmezliği, aritmi, kroner arter hastalığı, serebrovasküler hastalık ve en önemlisi ani ölüme yol açmaktadır. Tespit edilmemiş obstrüktif uyku apne sendromunun (OUAS) ortaya çıkarılması için başlıca hipokseminin miktarındaki (Arter kandaki PaO2 seviyesinin ne kadar düştüğü ve PaCO2 seviyesinin ne kadar yükseldiği) değişikliklerin daha iyi anlaşılmasıyla mümkün olabilir. Çünkü Uykuda gelişen apne 10 saniye veya daha fazla süreyle vücuttaki gaz değişimini engeller. Bunun sonucunda PaO2 seviyesinde anlamlı bir azalma, PaCO2 seviyesinde ise anlamlı bir artış olur. Bu çalışmada OUAS şiddetine göre iki gruba ayrılmış (ilk grup Apne-Hipopne İndeksi 5?15 ve arası, ikinci grup Apne-Hipopne İndeksi 16 ve üstü) ve arteriyel kan gazları (PaO2 ve PaCO2, SaO2, pH) değerlerine bakılmıştır. Olgularda eşlik eden hastalık olarak %88 kronik obstrüktif akciğer hastalığı saptanmıştır. Anormal kangazı değerlerinin (PaO2 seviyesinin normal sınırların altında ve PaCO2 seviyesinin normal sınırların üstünde seyretmesi) eşlik eden kronik obstrüktif akciğer hastalığıyla ilişkili olduğu düşünülmüştür. Bu durum hastanelere OUAS'una bağlı bulgularla (horlama, tanıklı apne, gündüz aşırı uyku hali vs.) ve eşlik eden kronik obstrüktif akciğer hastalığı gibi hastalıklarla başvuran hastaların arteriyel kan gazı incelenmesinde anormalliklerin bulunması halinde tespit edilmemiş OUAS düşünülebilir. OUAS'nun belirlenmesi ve tedavisi OUAS'na eşlik eden komplikasyonların gelişmesini engeller ve tedavisini sağlayabilir. İki grupta yer alan olguların arteriyel kan gazları değerleri arasında anlamlı bir fark bulunmadı. Bu durum arteriyel kan gazı değerlerinin OUAS'nun şiddetini (Hafif, Orta, Ağır OUAS) belirleyemediğini veya yetersiz kaldığını düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Gül C, Arterial blood gases in obstructive sleep apnea syndrome, University of Yuzuncu Yil, Institute of Health Sciences Master Thesis in Department of Physiology, Van, 2011.Developed sleep apnea; hyoxemia causes increased blood pressure, heart rate varies, as a result of this systemic hypertension, heart failure, coronary artery disease, cerebrovascular disease and sudden death. It may be possible to understand revealing obstructive sleep apnea syndrom (OSAS) with the major changes in the amount of undetected hypoxemia. Because, for a period of 10 seconds or more during sleep apnea develops the body prevents gas change. This results in a significant reduction in the level of PaO2, and a significant increase in the level of PaCO2. In this study, OSAS separated into two groups according to its severty ( the first group, apnea-hypopnea index 5-15, second group apnea-hypopnea index 16 and above) and arterial blood gases (PaO2, PaCO2. SaO2, pH) values were checked. Eighty eight percent of the cases had coexisting chronic obstructive lung disease. It is though that abnormal blood gas levels (PaO2 below normal level and PaCO2 above normal level) were related to the presence of chronic obstructive lung diseases. This finding suggests that if abnormal arterial blood gas levels are found in patients with OSAS related symptoms (snoring, apnea, daytime sleepiness etc.) and chronic obstructive lung disease the presence of OSAS should be considered. The diagnosis and treatment of OSAS could prevent and cure the coexisting complications. There were no significiant difference between case?s arterial blood gas values in the two groups. This situation preoccupies that arterial blood gas values can not determine or indicate inadequate OSAS?s severity (mild, medium, heavy).