Van ilinde hepatit e virüsü seroprevalansı
The seroprevalence of hepatitis e virus in the city of Van
- Tez No: 303428
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA BERKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Hepatit E virüs, Van ili, Seroprevalans, Hepatitis E virus, Van City, Seroprevalence
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Yamaç N, Van ilinde Hepatit E virüsü seroprevalansı, Y.Y.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü TıbbiMikrobiyoloji Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Van, 2010. Bu çalışma, Yüzüncü Yıl Üniversitesi TıpFakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Mikrobiyoloji Laboratuarında yürütüldü. Hastanenin çeşitlipolikliniklerine 1 Ocak 2006 ile 5 Mart 2009 tarihleri arasında hepatit şüphesiyle başvurmuş ve Hepatit E Virüsü(HEV) antikorları araştırılmış 97'si kadın 78'i erkek olmak üzere toplam 175 hastanın dosya kayıtları ile testsonuçları retrospektif olarak incelendi. Çalışmada Mikrobiyoloji Laboratuarına gönderilmiş olan serumörneklerinde mikro-ELISA yöntemiyle HEV IgG sınıfı antikorlar araştırılıp sonuçlar irdelendi. Çalışmaya alınan175 hastanın 13'ünde anti-HEV IgG pozitifliği saptandı. HEV seroprevalansına 97 kadının 10'unda (%10.3), 78erkeğin ise üçünde (%3.8) olmak üzere, bütün hastaların %7.4'ünde rastlandı. Sonuç olarak ilimizde HEVseroprevalansının daha önce bu bölgede yapılmış çalışmalarla paralellik gösterdiği görüldü. Bu oran, erişkin yaşgrubunda ve sosyoekonomik düzeyi düşük kırsal kesimlerde daha yüksek oranlarda saptandı.
Özet (Çeviri)
Yamaç N, The seroprevalence of Hepatitis E virus in the city of Van, University of Y.Y.U. Institute ofMedical Sciences, Department of Medical Microbiology, Master Thesis, Van, 2010. This study was carriedout in Microbiology Laboratory of the Medical Faculty Research Hospital of Yuzuncu Yil University. Theregistries and test results of a total of 175 patients (97 females and 78 males), who referred to various clinicswith hepatitis suspicion and whose hepatitis E virus antibodies were analyzed between 1 January 2006 and 5March 2009, were retrospectively investigated. The serum samples sent to the Microbiology Laboratory wereanalyzed in terms of HEV IgG class antibodies by micro-ELISA method. Of the total of 175 patients 13 revealedanti-HEV IgG positive. When HEV seroprevalence was investigated the 97 females, 10 (10,3%) revealed HEVpositive whereas three of 78 males (3,8%) were HEV positive comprising 7,4% of all of the patients. Inconclusion, the findings concerning the seroprevalence of HEV in Van were found to resemble the results ofprevious studies conducted in the region. This rate was found to be higher among adults, people with lowsocioeconomic status, and residents of rural areas.