İleri yaş aşırı vucüt ağırlığı ve sigara kullanımının gebe kadınlarda lipid peroksidasyon, antioksidan vitaminler (A ve E ) ile GH/IGF-1 sistemi üzerine etkileri
The effect of older ages,excess body weight and smoking habit on blood lipid peroxidation, antioxidant vitamins (A and E) and GH/IGF-1 system in pregnant women
  1. Tez No: 303449
  2. Yazar: EMİNE AKIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FAHRİ BAYIROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Gebelik, sigara kullanımı, ileri yaş, vücut ağırlığı, antioksidan denge, GH/IGF-1, insülin direnci, Pregnancy, smoking, older age, body weight, antioxidance balance, GH-IGF-1, insulin resistance
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Akın E, İleri yaş aşırı vücut ağırlığı ve sigara kullanımının gebe kadınlarda kan lipid peroksidasyon, antioksidan vitaminler (A ve E) ile GH/IGF-1 sistemi üzerine etkileri,Y.Y.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Veteriner Fakültesi, Fizyoloji Anabilimdalı, Yükseklisans Tezi, Van, 2011.Bu çalışmada genç (20-35) ve ileri yaş (35-50) olmak üzere iki ana grup ve yine bunlar da kendi içlerinde vücut ağırlıkları (BKİ) esas alınarak normal ve obeze yakın olarak ikişer alt gruba, sonrasında sigara kullanımı dikkate alınarak tekrar alt gruplarına ayrıldı. Gruplar Muş Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesine doğum yapmak üzere başvuran miadında gebelerden oluşturuldu. Katılımcılar 38-40 haftalık, tek canlı fetüse sahip, herhangi bir fetal ya da plasental anamoliye ve sistemik bir hastalığa sahip olmayan gebe bireylerden oluşturuldu. Beslenme alışkanlıkları birbirine yakın sigara kullanım düzeyleri yaklaşık bireylerin seçilmesine özen gösterildi. Kan örneklerinden GH, IGF-1, IGFBP-3, insülin, glikoz, antioksidan vitaminler (A ve E vitamini) ile MDA ölçümleri yapıldı. Gebelikte ilerleyen yaş ile birlikte GH seviyesinin düştüğü, insülin direncinin ve E vitamini seviyelerinin yükseldiği, ileri yaş, aşırı vücut ağırlığı ve sigara kullanımının birlikte söz konusu olduğu gruplarda E vitamini seviyesinin düştüğü gözlenmiştir. Sigara kullanımı ile GH seviyeleri düşerken insülin direnci, glikoz, IGF-1 ve MDA seviyelerinin yükseldiği gözlenmiştir.Vücut ağırlığı arttıkça GH, IGF-1, IGFBP-3 seviyelerinin yükseldiği, A ve E vitamini seviyelerinin düştüğü, MDA seviyelerinin değişmediği gözlenmiştir. Bu çalışma ile gebeliğin bu risk faktörleri varlığında oluşacak insülin direnci ve hiperglisemi gibi patolojik tabloları güçlendirebileceği düşünüldü. İnsülin direncinin bir çok kronik hastalığın altında yatan ana sebep olduğu düşünüldüğünde, hem yavru hem de annenin bu hastalıklardan korunmasında ideal yaş ve vücut ağırlığına sahip olmasının yanında sigaradan da kesinlikle uzak durulması gerektiği çok açıkça ortadadır.
Özet (Çeviri)
Akın E. The effects of older ages, excess body weight and smoking habit on blood lipid peroxidation, antioxidant vitamins (A and E) and GH/IGF-1 system in pregnant women, Yüzüncü Yıl University, Institute of the Health Sciences, Master Thesis, Van, 2011.In this study; two main groups were specified depending on their ages as young (20-35) and advanced (35-50), after that they were divided into two groups in terms of body weight index (near obese and normal) and again divided into subgroups due to smoking. Groups were created from term pregnancies in Mus Obstetrics and Pediatric Hospital. Patients having single pregnancy that were 38-40 gestational age, having no systemic disease and absence of fetal and placental anomaly were the inclusion criterias. Patients were choosen carefully according to their eating and smoking habits that close to each other. GH, IGF-1, IGFBP-3, insulin, glucose, antioxidant vitamins (A and E vitamins), MDA levels were measured in fasting blood. We found that GH levels decreased with advancing age while insulin resistance and vitamin E levels were decreasing. Increase in insulin resistance,glucose, IGF-1 and MDA; decrease in GH levels were established in smoking group. We observed that as the body weight increased; GH, IGF-1, IGFBP-3 levels increased, A and E vitamin levels decreased and MDA level did not change. In this study; pathologic factors such as hyperglisemi and insulin resistance were thought to be more severe in the presence of these factors in pregnancy. When it is considered that insulin resistance is the main reason behind the many chronic illnesses, it is concluded that it is required to be in ideal age and body weight and as well abstaining from smoking during pregnancy in order to prevent the mother and the baby from these threats.