Santral ve periferik nöropatik ağrılı nörolojik hastalığı olan olgularda,nöropatik ağrı ölçütleri,spesifik nörofizyolojik refleks yöntemler ile ağrı seyrinin değerlendirilmesi
Evaluatıon Of Paınıng Progress Wıth Neuropathıc Paınful Scales,Spesıfıc Neurophysıologıcal Reflex Technıque For Cases Of Neuropathıc Central And Perıpheral Neuropathıc Paınful Neurologıcal Dısorder
- Tez No: 303461
- Danışmanlar: PROF. DR. DENİZ SELÇUKİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Nöropatik ağrı, kutanöz sessiz periyot, RIII refleksi, neuropathic pain, cutaneous silent period, RIII reflex
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Nöropatik ağrı kişinin yaşam kalitesini etkileyen kronik nörolojik bir hastalıktır. Biz yaptığımız bu çalışmayla , sağlıklı 45 kontrol grubu ve nöropatik ağrısı olan 45 hasta grubunu çalışmaya aldık.Nöropatik ağrılı hasta grubu ve sağlıklı kontrol grubunun ,nöropatik ağrıya yönelik semptomlarını sorgulayarak ayrıntılı duysal muayene yaptık.Nöropatik ağrılı hasta grubuna nöropatik ağrı skalaları LANSS,DN4,VAS uyguladık.Tüm gruplara rutin ENMG incelemesi, dorsal sural sinir iletimi,sempatik deri yanıtları, kutanöz sessiz period,alt ve üst ekstremite F latansı,RIII refleks çalışması gibi özellikli ENMG çalışmaları yaptık.Bu bulgular eşliğinde 45 hasta grubunun; 25'inin ağırlıklı kalın lif nöropatisi,20'sinin ağırlıklı ince lif nöropatisi olduğu belirlendi.Nöropatik ağrı klinik yaklaşımı,nöropatik ağrı ölçütleri(VAS,DN4,LANSS) ve elektronörofizyolojik yöntemler birbirleri ile karşılaştırıldı.Klinik ve elektrofizyolojik olarak ağırlıklı kalın lif tutulumu olan olgularda;rutin sinir iletim çalışmasının , dorsal sural sinir iletim çalışmasının ,alt ekstremite RIII latansının ,median sinirden ve fibular sinir F dalga latansının etkin olduğunu belirledik.Klinik ve elektrofizyolojik olarak ağırlıklı ince lif tutulumu olan olgularda;üst ve alt kutanöz sessiz periyod çalışmasının,alt ekstremite RIII latansının, median sinirden ve fibular sinir F dalga latansının etkin olduğu saptandı.Elde ettiğimiz verileri literatür eşliğinde değerlendirdik. Bu çalışma, literatürde bu konuyla ilgili kapsamlı bir araştırmaya sık rastlanmadığı düşünüldüğünden değerli katkılar sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Neuropathic pain is a chronic neurological disorder that affects people's quality of life. We did this study on 45 patients with neuropathic pain and 45 healthy control subjects.Neuropathic pain group and the healthy control group of patients, the symptoms of neuropathic pain, questioning, have made detailed sensory examination.Neuropathic pain scales LANSS, DN4, VAS have been applied to neuropathic pain patient group.ENMG routine review of all groups, the dorsal sural nerve transmission, sympathetic skin responses, cutaneous silent period, the lower and upper extremities, F latency, such as RIII reflex study ENMG studies have been performed.These groups of 45 patients with symptoms, 25 patients with mainly large fiber neuropathy and 20 patients with small fiber neuropathy have been determined. Neuropathic pain clinical approach, neuropathic pain scales (VAS, DN4, and LANSS) and electro-neuro physiological methods were compared with each other.We determined that `Clinical and electrophysiological fiber involvement in patients with predominantly thick; routine nerve conduction studies, the dorsal sural nerve conduction studies, lower extremity RIII latency, median nerve and fibular nerve F-wave latency are effective.?Data collected from this study have been evaluated with the literature. In this study, when considered not to have such kind of studies frequently in literature, it provides valuable contribution in this field.