Obez çocuklarda serum ko-enzim q10 ve bazı oksidatif stres belirteçlerinin araştırılması
The investigation of serum co-enzymeq10 and some oxidative stress markers in obese children
- Tez No: 303491
- Danışmanlar: PROF. DR. SABAHATTİN MUHTAROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, obezite, koenzim Q10, iskemi modifiye albümin, small dence LDL
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Çocukluk çağı obezitesinin, sistemik komplikasyonlara neden olması ve erişkin dönemde ciddi morbidite ve mortaliteye yol açması nedeniyle erken dönemde fark edilmesi ve önlenmesi önemlidir. Obez çocuklarda small dense LDL kolesterol (sd LDL-C) düzeyinin ölçülmesi metabolik sendromun araştırılmasına yönelik önemli bir bulgudur. Çalışmamızda çocukluk çağı obezitelerinde hücresel biyoenerjik aktivitesi ve lipofilik antioksidan özelliği detaylı şekilde incelenmemiş Koenzim Q10'(CoQ10)nun düzeyi ve lipit parametreleri ile olan ilişkisi ve literatürde obez çocuklarda araştırılmayan iskemi modifiye albüminin (İMA) araştırılması amaçlanmıştır.Çocuk endokrin polikiliniğine obezite nedeniyle başvuran ve metabolik sendrom tanısı alan, 2?16 yaş grubunda olan 31 metabolik sendromlu obez ( 15 kız, 16 erkek),30 obez (14 kız,16 erkek) ve 34 sağlıklı obez olmayan çocuklar (17 kız, 17 erkek) çalışmaya alındı.CoQ10 düzeyi UV detektör ve internal standart kullanılarak HPLC ile ölçüldü. PON (paraoksanaz), İMA ve sdLDL ise spektrofotometrik yöntemle ölçüldü. Biyokimyasal parametrelerden glukoz(GLU), kolesterol (TC), trigliserit (TG), HDL-kolesterol (HDL),LDL-kolesterol (LDL), insulin(INS) Siemens Advia 1800 ve İmmulite 2000XPi İmmunuassay sistemlerinde analiz edildi.Çalışma grupları ölçülen parametreler (vücut kitle indeksi(BMI), CoQ10, PON, IMA, GLU, INS, HOMA, TC, TG, HDL, LDL ve sdLDL)açısından karşılaştırıldığında; kontrol grubu ve metabolik sendromlu obezler arasında bütün parametreler yönünden, kontrol grubu ve obez grup arasında ise BMİ, CoQ10, PON, TC, HDL, LDL ve sdLDL açısından istatistiksel olarak fark bulunmuştur. Metabolik sendromlu obezler ve obez grup arasında sadece GLU,INS, HOMA, TC, TG, LDL parametrelerinden dolayı istatistiksel fark bulundu.Çocukluk çağı obezitelerinde ve metabolik sendromunda lipit profilinin değiştiği ve PON, İMA, ve CoQ10 ile ifade edilen oksidan-antioksidan dengenin bozulduğu anlaşılmaktadır. Dolayısıyla tedavide, hipokalorik diyet ile CoQ10, destekleyici olarak önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Chlidhood obesity causes systemic complicaitons and it can continue with serius morbididty and mortality in adulthood. Therefore, it is important to realized and prevented in early period. Measuring the level of the small dense LDL cholesterol(sd LDL-C)in obese children is an important finding for the research of metabolic syndrome.İn our study we focused on , research of cellular bioenergetic activity, level of Coenzyme Q10 (CoQ10) whose lipophilic antioxdant feature hasn?t been searched detailly and its relaitonship with lipid parameters in chlidhood obesity and also the ischemia modified albumin(IMA) which hasn?t been investigated on obese children.The study was performed in 30 obese children (14 female,16 male) at 2-16 age group , 31 with metabolic syndrome (15 female,16 male), 34 healthy non-obese children (17 female,17 male) who were admitted to the Pediatric Endocrine Department for routine control.CoQ10 levels measured by HPLC with UV detector including internal standart. Paraoxanase (PON) and sdLDL were evaluated by spectrophotometric method. Biochemical parameters; Glucose(GLU),Cholesterol(TC),Triglyceride(TG),HDL-Cholesterol(HDL-C),LDL-cholesterol (LDL-C), İnsulin(INS) were analyzed by Immulite 1800 and ADVİA Siemens 2000 XP Immunassay systems.In comparison of groups, according to measured parameters (Body mass index-BMI, CoQ10, PON, IMA, GLU, INS, HOMA, TC, TG, HDL, LDL, sdLDL) there was statistically significant difference between control group and obese with metabolic syndrome in all parameters, but there is statistically difference in term of BMI, CoQ10, PON, TC, HDL-C and sdLDL between contro and obese grup. A statistically difference was found only among GLU,INS,HOMA,TC,TG,LDL parameters between obese with metabolic syndrome and obese group.Lipid profile altered in childhood obesity and metabolic syndrome and oxidant-antioxidant balance which expressed by PON,IMA andCoQ10 is impaired. Therefore , during treatment ,intake of CoQ10 as a supplement with hypocaloric diet may be recommended.Key word: Child ,obesity, coenzyme 10, ischemia modified albumin, small dence LDL.