PICSI dishi ile seçilen sperm ile elde edilen embriyoların kalitesi ve bunun gebelik oranı üzerine etkisi
The qualıty of the embryos obtaıned wıth sperm selected through dıshı and ıts effect on pregnancy rate
- Tez No: 303492
- Danışmanlar: PROF. DR. BİRKAN YAKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: ICSI, PICSI, İnsan spermi, HA-bağlı, embriyo morfolojisi
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
IVF' de en önemli işlemlerden birisi transfer için en iyi kalitedeki embriyoların seçimidir. Geleneksel olarak tüp bebek merkezlerinde, çeşitli klivaj safhasındaki embriyolar morfolojik özelliklerine göre değerlendirilerek seçilmektedir. Fakat embriyo morfolojisinin, implantasyon potansiyeli ve gebelik oranları hakkında bilgi verip vermediği kesin değildir.İntrastoplazmik sperm enjeksiyonu (ICSI) teknolojik ilerleme ile bir yumurtaya tek bir spermin etkin bir şekilde enjekte edilmesi için kullanılır.PICSI dishi ICSI uygulamasında olgun sperm seçimi için kullanılan bir yöntemdir.PICSI dishi hyaluronan (HA) eklenmiş steril plastik kültür dishi'dir.PICSI ile seçilen HA-bağlı spermlerde aneuploidi oranının düşük olduğu savunulmakla birlikte bu yöntem ile daha iyi kalitede embriyo gelişimi ve gebelik oranları üzerinde olumlu etkisi olduğu düşünülmektedirBu çalışma; Erciyes Üniversitesi Tıp Fakultesi Tüp Bebek Ünitesinde infertilite sebebi açıklanamayan 25-35 yaş arası kadın ile normozoo (20 milyon ve üstü) sperme sahip erkek lerden oluşmaktadır.50 çiften oluşan bu çalışmada 24 hastaya embriyolog tarafından görsel olarak seçilmiş sperm ile ICSI yapılmış ,diger 26 hastaya PISCI dishinde HA içeren bölgeye yapışan HA-bağlı sperm ile ICSI yapılmıştır.Bu iki grup embriyo gelişimi ve gebelık oranları bakımından kıyaslandı.Çalışmamızda embriyo gelişimleri benzer olduğu,gebelik oranlarının ICSI'de %37.5 PICSI'de ise %42 olarak belirlenmiştir.Sonuç olarak, HA bağlı spermle yapılan ICSI ile sonrasında gelişen embriyolarn daha iyi kalitede olduğu ve gebelik oranlarını artıracagı kanısındayız.
Özet (Çeviri)
One of the most important processes in IVF is the selection of embryos of the highest quality for transfer. Conventionally in invitro fertilization centers embryos in various stages of cleavage are assessed according to their morphological features before they are selected. However it is not certain whether or not embryo morphology provides information as regards implantation potential and pregnancy rates.Intracytoplasmic sperm injection(ICSI), together with technological progress is used to inject a single sperm into an embryo effectively, PICSI dishi is a method used selecting mature sperms in ICSI PICSI dishi is a sterile plastic culture dish to which hyluronan(HA) has been added. Although it is argued that the aneuploidi proportion in HA-bound sperm selected with PICSI is low this method is thought to offer superior embryo development with positive effect on pregnancy rates.Our study group consists of women, aged 25-35 years, the causes of whose infertility could not be explained in the invitro fertilization Unit of the Medical Faculty of Erciyes University, and men with normozoo (20 million and above) sperms. In this study comprised of 50 couples, 24 patients were exposed to ICSI with sperms selected visually by an embryologist and the remaning 26 patients to ICSI with HA-bound sperms attached to HA containing site in PICSI dish. These two groups were compared in terms of embryo development and pregnancy rates.In our study it was observed that embryo development was similar and the pregnancy rates were 37,5% and 42% with ICSI and PICSI respectively.In conclusion, we are of the opinion that ICSI with HA-bound sperms and the subsequent embryo development would be of superior quality and therefore would contribute to increasing pregnancy rates.Key words : ICSI, PICSI, Human sperm, HA-bound, Embryo morpholgy