Onbeş yaşından büyük buji ateşlemeli motorlu taşıtların enerji analizi ve Türkiye ekonomisine etkisi
The energy analysis of over fifteen year-vehicles with spark ignition engine and their impact on Turkish economy
  1. Tez No: 303504
  2. Yazar: MEHMET ZORKOC
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL ERŞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Gasoline engines, engine performance, exhaust emissions, economical analysis of over fifteen years vehicles, energy efficiency
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışmada; klasik benzinli motorların performans ve egzoz emisyonları, belirlenen tasarım ve çalışma parametrelerinin hem ayarlarının bozuk iken hem de bu ayarlar katalog değerlerine göre ayarlanmışken ölçümler yapılmıştır. Bu iki kategorideki ölçümlerden elde edilen sayısal değerler günümüzün modern motorlarından alınan performans ve emisyon değerleri ile karşılaştırılmıştır. Gelişen elektronik düzeneklerin motor teknolojisinde kullanılması ile motor performansında artış, zararlı emisyonlarda ise azalma olduğu tespit edilmiştir. Bu iki sonuç taşıt kullanıcılarının temel beklentileri olan yüksek performans ve düşük yakıt sarfiyatı özelliklerini karşılamakla birlikte, taşıt kaynaklı çevresel sorunlarında azaltılmasına katkıda bulunmaktadır. Enerji ihtiyacının büyük bir kısmını ithal eden ülkemizde ayarsız araçların verimsiz çalışması, ülke bütçesine olan yükü arttırmaktadır. Bu kapsamda özellikle 15 yaşından büyük buji ateşlemeli motorlu (BAM) taşıtların iyi denetlenerek ayarlı hale getirilmesi veya trafikten çekilerek yeni taşıt kullanımına yönlendirilmesi ile önemli ölçüde enerji tasarrufu sağlayacağı görülmüştür. Sonuçta eski taşıtların trafikten çekilmesi ile ortalama yılda 15 000 km yol kat ettiği dikkate alınarak yapılan hesaplamada ülke ekonomisine bir yılda yaklaşık olarak 5 milyar TL katkı yapacağı deneysel ve teorik çalışmalar yapılarak belirlenmiştir.Bilim Kodu: 708.03.026Anahtar Kelimeler : Benzinli motorlar, motor performansı, egzoz emisyonu,onbeş yaşından büyük buji ateşlemeli motorlu taşıtlarınekonomik analizi, enerji verimliliği.Sayfa Adedi: 92Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Kemal ERŞAN
Özet (Çeviri)
The performance and exhaust emissions of classical gasoline engines were measured when their adjustments were broken as well as they were fixed according to their catalog values in this research. Numerical values obtained from measurements in these two categories, were compared with the performance and emission values received from modern machines in our time. Along with the usage of developing electronic mechanisms in the machine technology, an increase in the machine performance and decrease in hazardous emissions has been found out. These two results one not only fulfill the high performance and low gasoline consumption which are the basic expectations of vehicle drivers, they also contribute to the decrease of vehicle originated environmental problems. The inefficient performance of the broken vehicles in our country which imports mostly her energy demand, increases the burden on the country budget. In this regard, it has been found out through experimental and analytical investigations that to have essentially over fifteen year-vehicles with spark-ignited engines (SIE) adjusted through tight inspection or their withdrawal from running by directing people to use new vehicles brings energy saving in a considerable extent and as a consequence the calculation done by taking old vehicles annually average travel distance as 15 000 km, reveals that they contributes 5 billion TL annually.Science Code:708.3.026