Hazreti İsa'nın dünyaya tekrar dönüşü probleminin kelamî açıdan tahlili
The evaluation of the matter of Jesus' return to the world as Islamic theology
- Tez No: 303590
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULHAMİT SİNANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Mesih, İsa, Dönüş, İman, Akide, Kur'an, Hadis, Messiah, Jesus, Return, Belief, Faith, Quran, Hadith
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Hz. İsa'nın özellikle tekrar dönüşü meselesi üzerinde İbrahimî dinlerde ve İbrahimî olmayan dinlerde değişik perspektiflerden değerlendirmeler bulunmaktadır. İsa Mesih'in `kurtarıcı olma' tasavvurunun özellikle Yahudilik tarihinden sonra günümüze kadar dinî ve sosyal pek çok yansımaları olmuştur.?Hz. İsa'nın dünyaya tekrar gelmesi“ konusu Kur'an'da çok açık ve net olarak açıklanmamıştır. Bununla birlikte Sünnî İslam akâidinde ”Kıyâmet alametlerinden" biri olarak kabul edilmekte ise de günümüzde bütün Müslümanlar arasında bu konu üzerinde tam bir fikir birliği bulunmamaktadır. Konu İslam düşüncesinde bir kısım Kur'an tefsirleri ve akâid metinlerinde hadis rivayetleri ile temellendirilmeye çalışılmıştır.Hz. İsa'nın dünyaya tekrar dönüşü konusunda Müslümanlar arasında iki farklı anlayış vardır. Hz. İsa'nın yeniden dünyaya tekrar döneceğini savunanlar âhâd haberlerle ve konuyla ilgili gördükleri özellikle Nisa 4/159 ve Zuhruf 43/61. ayetleri yorumlayarak istidlâlde bulunmaktadırlar. Hz. İsa'nın dünyaya tekrar gelmeyeceğini savunanlar Âli İmran 3/55. ayette Hz. İsa'nın vefat ettiğini, bu inancın Kur'an'da kesin ve açık şekilde bulunmadığını mütevatir olmayan hadislerle temellendirilemeyeceğini iddia etmektedirler.Hz. İsa'nın dünyaya tekrar dönüşü meselesi, hakkında kesin ayet ve mütevatir hadis olmaması sebebiyle mutlak inanılması vacip olan ve kalben tasdik edilip dil ile ikrarı gerektiren bir iman esası olmadığını, bir akide meselesi olduğunu düşünüyoruz. İslam'da iman edilmesi gerekli olan iman esasları bellidir ve bunlar arasında Hz. İsa'nın dünyaya dönüşüne iman yoktur. Bu nedenle dönüş konusundaki akideye inanan kişi bir şey kaybetmeyecektir belki kazanacaktır, dönüşü reddeden bir kişi ise temel inanç esaslarından birisini reddetmiş ve küfre ya da dalâlete düşmüş olmayacaktır.
Özet (Çeviri)
There are different evaluations, especially about the returning of the Jesus, in the religions both derived from the prophet Ibrahim and others. The thought of“being saver”of Jesus has a lot of religious and social reflections to our time especially after the jewish history.This returning matter is not explained clearly in the Quran. However, although it is accepted as a sign of doomsday in the Sunni İslamic conviction, there is not any agreement among the all muslims about this matter. In İslam, the subject is tried to be explained via some Quran comentaries and some hadith texts.There are two different understandings about the Jesus' returning among muslims. The ones who claim that the jesus come back to the earth infer by commenting on the related verse of Quran Nisa 4/159 and Zuhruf 43/61. The ones who think that Jesus will not come back to the earth claim that in the verse of Quran Ali Imran 3/55 the jesus died and the matter of returning is not mentioned clearly in the Quran and it cannot be explained via uncertain hadith.We think that this matter is not a belief that requires an absolute acceptance by both heart and word as there is no certain verse or hadith about the return of jesus. We think that it is a matter of religious faith. The principles of faith which is compulsory to be believed in İslam are evident and, among them, there is no belief in the return of jesus. So, the one who believe in the return of jesus does not lose anything, but maybe gain. However, the one who refuses the returning of jesus does not refuse one of the principles of İslam and does not stray from the right path.