Lojistik hizmetlerde dış kaynaklardan yararlanmanın işletme başarısına etkisi: Çorum Organize Sanayi Bölgesi örneği
The effect of utilizing from outsourcing in logistic services on the business success: The example of Çorum in the Organized Industrial Zone
  1. Tez No: 303589
  2. Yazar: ABDULLAH ŞAĞBAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İRFAN ÇAĞLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Lojistik, Dış Kaynak Kullanımı, Lojistik Dış Kaynak Kullanımı, Üçüncü Parti Lojistik, Dördüncü Parti Lojistik, Logistics Outsourcing, Third Party Logistics, Fourth Party Logistics
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hitit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmada, işletmelerin lojistik hizmetlerde dış kaynak kullanmasının performanslarını etkileyip etkilemediği ölçülmeye çalışılmıştır.Birinci bölümde lojistiğin tanımı yapılmış, tarihi gelişimi incelenmiştir. Ayrıca lojistiğin bugünün koşullarında ne amaçla kullanıldığı açıklanmaya çalışılmıştır. Bunlara ek olarak, dış kaynak kullanımın tanımı yapılmış, çeşitlerine yer verilmiştir ve dış kaynak kullanımından hangi alanlarda ne şekilde yararlanılabileceği açıklanmıştır.İkinci bölümde lojistik sektöründe dış kaynak kullanımının tanımına ve lojistik işletmelerin sahip olması gereken nitelikler ve sunacakları hizmetlerin içeriğine, lojistikte dış kaynak kullanımı esnasında bu işlemin işletmelere sağlayacağı yararların yanı sıra dikkat edilmesi gereken hususlara da ayrıca değinilmiştir.Üçüncü bölümde ise Çorum Organize Sanayi Bölgesinde bulunan 39 işletme için lojistik dış kaynak kullanımına yönelik bir anket çalışması yer almaktadır. . Çalışmada istatistiksel yöntem olarak Ki-Kare analiz yöntemi uygulanmıştır.Günümüzde işletmelerin artık kendi yeteneklerinin daha çok farkına varması ve bu yeteneklerini rekabet üstünlüğü elde edebilmek için geliştirmek istemesi, işletmelerin lojistik faaliyetlerinde destek alma gereksinimini doğurmuştur. Bu alınan destek ?dış kaynak? olarak tanımlandığı ve dış kaynak kullanımının yaygınlaştığı bir döneme geçişi başlatmıştır. Kendi ana faaliyetleri dışında kalan depolama, nakliye, paketleme gibi faaliyetleri kendisi yerine, bu hizmetleri işletmeye sağlayabilecek uzmanlara devreden işletmeciler, artık sadece kendilerini ilgilendiren olaylara odaklanabileceklerdir. Böylece, işletmeler hem zaman tasarrufu hem de maliyet üstünlüğü sağlayabileceklerdir.
Özet (Çeviri)
In this study, an effect on the performance of enterprises has used outsourcing logistics services is measured.In the first part of logistics has been defined, examined the historical development. Also tried to explain the logistics of today's conditions is used for what purpose. In addition, the use of foreign resources, definition and types are given and in what areas the use of external resources useful for the described manner.The second section, the definition of outsourcing in logistics sector and logistics businesses should have the qualifications and services to offer or the content, logistics outsourcing businesses during this process also matters to be considered, as well as the benefits mentioned.Corum in the Organized Industrial Zone in the third part for the 39 business is located in a survey of logistics outsourcing. Chi-square analysis method was applied in this study as a statistical method.Today, businesses now more aware of their capabilities to arrive and wants to develop these talents to achieve competitive advantage, has led to the need for businesses to receive support logistics activities. This received support“outsourcing”is defined as the transition period and launched a widespread use of outsourcing. The main activities of your own outside storage, transportation, packaging such as the activities themselves, rather than experts in providing these services operate circuit operators, no longer just focusing on the events of interest to them will know. Thus, businesses can provide both time-saving and cost advantage.