İlköğretim öğretmenlerinin öğretmenlik mesleğini etkileyen faktörlere yönelik görüşlerinin değerlendirilmesi
Evaluating opinions of teachers about the factors effecting the teaching profession of primary school teachers
  1. Tez No: 303591
  2. Yazar: KEVSER KARA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN GÜNER BERKANT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Teaching Profession, Teacher Sufficiencies, Professional Sufficiencies
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu araştırmanın genel amacı; ilköğretim öğretmenlerinin öğretmenlik mesleğini etkileyen faktörlere yönelik görüşlerini değerlendirmektir. Bu çalışma tarama modelinde betimsel bir çalışmadır. Araştırmanın evrenini Kahramanmaraş il merkezinde bulunan ilköğretim okullarında görev yapmakta olan öğretmenler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini 2010-2011 eğitim-öğretim yılında Kahramanmaraş il merkezinde bulunan 14 ilköğretim okulunda görev yapan öğretmenlerden yansız olarak seçilen 313 öğretmen oluşturmuştur. Çalışmada veri toplama aracı olarak ?Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Öğretmen Görüşü Anketi? kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre, öğretmenlik mesleğini etkileyen faktörlere yönelik öğretmen görüşleri, cinsiyetleri, mezun oldukları okul, branşları, mesleki kıdemleri, çalıştıkları ilköğretim kademesi ve aldıkları formasyon eğitimine göre farklılaşmamıştır. Bunun yanı sıra öğretmenlerin öğretmenlik mesleğine yönelik görüşlerini etkileyen faktörlerden olan; genel kültürün, pedagojik formasyonun, konu alan bilgisinin, kişisel niteliklerin ve bu faktörlerin tamamının öğretmenlik mesleğine etkisine yönelik öğretmen görüşlerinin ?katılıyorum? düzeyinde olduğu belirlenmiştir.Anahtar Kelimeler : Öğretmenlik Mesleği, Mesleki Yeterlik, Öğretmen Yeterlikleri
Özet (Çeviri)
The general aim of this research is to evaluate the opinions of teachers about the factors effecting teaching profession of primary school teachers. This work is a descriptive study by survey model. The population of study consists of teachers teaching at primary schools in Kahramanmaraş city and central counties. The sample of study consists of 313 teachers, chosen objectively, teaching at 14 primary schools in Kahramanmaraş centre county in 2010-2011 educational year. In this study, ?questionnaire of teachers? views about the teaching profession ? has been used as a data collecting tool. According to the findings of survey, it has been noticed that teachers? views about the factors effecting teaching profession according to their genders, school graduated from, branches, professional seniority, primary level they taught and pedagogical education they got don?t meaning fully differentiate. Besides the average levels of the views of teachers about the factors effecting teaching profession such as general knowledge, pedagogical education, subject area knowledge, personal features and all of these factors have determined as ? I agree? .