Sosyolojik açıdan Afyonkarahisar ilinde suç ve suçluluk: Yaralama ve cinayet suçları
Crime and criminality in sociological perspectivecrimes in the city of Afyonkarahisar
- Tez No: 303620
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN KONUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Suç, suçluluk, ceza, adam öldürme, adam yaralama, Crime, criminality, penalty, murder, woundi
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
Suç, kanunlarla yasaklanan ve karşılığında ceza ön görülen her türlü davranış olarak tanımlanırken, toplumların var olma sürecinden bu yana belirlenen norm ve kurallarla tanımı sürekli değişmiştir. Bu çalışmada öncelikle toplumsal düzeni sağlamada etkili olan kurallara kaynaklık eden değer, norm gibi kavramlar açıklanmaya çalışılmıştır. Daha sonra suç olgusunun tanımı ve suç teorileri ayrıntılı bir biçimde ele alınmış ve Türk Ceza Kanunu'nda ?adam öldürme? ve ?adam yaralama? olarak tabir edilen suçlar üzerinde durulmuştur.Suç teşkil eden davranışların cezalandırma boyutu ile ilgili olarak cezanın felsefi temeli, cezanın amacı ve ceza teorileri üzerinde durulmuştur. Ayrıca Afyonkarahisar ilinde bulunan ceza infaz kurumlarında adam öldürme ve adam yaralama suçundan hüküm giyen hükümlülerin katıldığı bir anket çalışması yapılmıştır. Afyonkarahisar ilinde yaşanan şiddet eğilimli suçların nedenlerinin bulunmasında veri sağlama amacıyla sonuçlar değerlendirilmiş ve ailenin yetiştirme tarzı, sosyalleşme süreci ve daha genel olarak kültürel değerler gibi birçok nedenlerin bu tür suçların işlenmesinde etkili olabileceği anlaşılmıştır. Daha çok sözlü hakaret, tahrik gibi nedenlerin öldürme ve yaralama olaylarında tetikleyici neden olduğu yönünde izlenim edinilmiştir.
Özet (Çeviri)
While crime is defined as all kinds of behaviour committed in violation of a law forbidding or commanding it and for which punishment is imposed upon conviction, the definition of this term has always been altered with the determined norms and rules since the existence of the societies. Terms, such as value and norm, substantive to the rules which are effective to obtain the social order have been primarily clarified. Definition of the crime fact and the crime theories has also been discussed in details. Afterwards, the crimes entitled ?Murder? and ?Wounding? in the Turkish Penal Code have been elaborated.Regarding the penal dimension of the acts which constitute a crime, philosophical base of punishment, objective of punishment and punishment theories have been discussed. Furthermore, a survey has been conducted on the prisoners who were convicted of murder and wounding in the penal institutions which are situated in the city of Afyonkarahisar. In finding the causes of violent crimes which were committed in Afyonkarahisar, results of the survey have been evaluated to provide data and it is understood that many reasons such as; upbringing of children, process of socialization and more generally the cultural values can be effective in committing these crimes. It is seen that, the reasons such as verbal insults and provocation are mostly precipitating causes in committing murder and wounding crimes.