Devlet korumasından sonra memur olarak istihdam edilen genç kadınlar: Afyonkarahisar ve Ankara örneği
Young women employed as a civil servant after leaving state care: Cases of Afyonkarahisar and Ankara
- Tez No: 605967
- Danışmanlar: PROF. DR. PINAR ENNELİ GÜÇLÜER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Yetişkinliğe Geçiş, Koruma Altında Olan Genç, Devlet Korumasından Ayrılan Genç Kadınlar, Türkiye, Transition to Adulthood, Young Who Under The Protection, Young Women Leaving State Care, Turkey
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Yetişkinlik, bir bireyin kendi hayatını kurabilmesi ve kendi ayakları üzerinde durabilmesiyle yetişkinliğe geçiş sürecini tamamladığı noktadır. 1960'lı yıllara göre günümüzde daha uzun bir sürece tekabül eden yetişkinliğe geçiş süreci, aile faktörünün maddi ve manevi desteğini gerektirir hale gelmiştir. Maddi durumu elverişli aileler, çocukları kendi ayakları üzerinde durabilene kadar beraber yaşamakta, hatta finansal destek vermeye devam etmekte ve onları duygusal açıdan motive ve rehberlik etmeye devam etmektedirler. Dolayısıyla, ailenin her açıdan desteğini alanlar bu süreci daha kolay ve daha başarılı atlatmaktadırlar. Fakat ailesi olmayan gençler hem maddi hem de manevi yoksunluk içinde kalarak bu süreci zorluklar ve mücadeleler içersinde geçirmektedirler. Dünya genelinde devlet korumasının kalktığı yaşın 18-21 yaş arasında değiştiği düşünülürse bu yaştan itibaren devlet korumasından ayrılan ve kendisine destek olabilecek ailesi, akrabası ya da yakını olmayan gençler tamamen bir başlarına kalmaktadırlar. Bu bir başınalık yetişkinliğe geçiş süreçlerinde barınma sorunu, işsizlik, ruh sağlığında bozukluklar gibi olumsuz durumları ortaya çıkarmaktadır. Devlet korumasından ayrılan genç kadınlar ise tüm bu olumsuzlukların yanı sıra erken ve yanlış evlilikler, ön yargıyla bakılma, tacize uğrama gibi sorunlarla da mücadele etmek zorunda kalmaktadırlar. Ancak devlet korumasından ayrılan kadınlara yönelik araştırmaların sayısı sınırlıdır ve bu kadınların yaşadıkları sorunlara yönelik pek fazla bilgi sunmamaktadır. Bu nedenle, devlet korumasından ayrılmış genç kadınlara yönelik bir çalışmaya gerek duyulmuştur. Bu çalışmada, devlet korumasından ayrılmış genç kadınların memur olmadan önce yaşadıkları sorunlar ile memur olduktan sonra bu sorunların ne yönde değiştiğini, iş hayatlarına uyumlarını, sosyalleşme gibi becerilerini anlamaya çalışılmıştır. Buna ek olarak, bu çalışmada, bu genç kadınların deneyimledikleri sorunlara yönelik ürettikleri çözüm önerileri de yer almaktadır. Ayrıca bir küçük ve bir büyük ilde gerçekleştirilen çalışma yaşanan deneyimlerin çeşitliliğini ortaya koymaktadır. Bu çalışma bir nitel çalışma olup, kartopu örneklemi ile Afyonkarahisar ve Ankara illerinde devlet korumasından ayrılıp memur olan yirmi beş genç kadınla gerçekleştirilmiştir. Nitel çalışmalarda elde edilen bulgular araştırmanın doğal ortamına göre değerlendirilir. O nedenle bulguların farklı ortamlara genellenmesi pek mümkün olmaz. Bu çalışmanın da nitel bir araştırma olmasından dolayı elde edilen bulgular ve sonuçlar kendi doğal ortamıyla sınırlıdır ve genellenebilir nitelikte değildir. Bu çalışmaya göre, devlet korumasından ayrılan genç kadınlar, koruma kararları kalktıktan sonra, yanlış ve erken evlilikler yapma, düşük eğitim seviyesine sahip olma, iş ortamında ve iş arkadaşlarıyla problem yaşama, hayati sorumlulukları öğrenememe, güvensizlik, sosyal yaşamlarının olmaması, dışlanma, ön yargıyla ya da kötü gözle bakılma gibi sorunlarla karşı karşıya kalmaktadırlar.
Özet (Çeviri)
Adulthood is the final stage at the transition process to adulthood that individual established their own lives and stand on their own feet. The transition to adulthood, which corresponds to a longer process than the 1960s, now requires material and moral support of families. Affordable families live together until their children can stand on their own feet, even continue to provide financial support, and continue to emotionally motivate and guide them. Therefore, those receiving their family support in all aspects are able to come through this process more easily and successfully. However, young people who do not have a resourceful family are experiencing both material and moral deprivation and are experiencing difficulties and struggles. Considering that state protection age has changed between the ages of 18 and 21 around the world, from this age onwards, the young people who leave state care and who cannot get support their family or relatives are completely alone. This loneliness brings some negative situations such as housing problems, unemployment, mental health disorders during the transition to adulthood. In addition to all these negativities, young women leaving the state care have to struggle with problems such as early and wrong marriages, prejudice and harassment. However, the number of studies on women leaving state care is limited and does not provide much information on the problems women experience. Therefore, there was a need for a study of young women leaving state care. Thereby, in this study, it is tried to understand the problems that young women leaving state care before they became civil servants and how these problems changed after becoming a civil servant and their skills such as adaptation to working life and socialization. In addition, this study includes solutions to the problems these young women have experienced. Moreover, the study conducted in one small and one large province reveals the diversity of experiences. It was a qualitative study carried out with twenty-five civil servant young women who leave state care in Afyonkarahisar and Ankara provinces with snowball sampling. In qualitative researches, the obtained findings are evaluated by their own natural environment. Therefore, generalization of the findings is not possible. Since this study is also qualitative research, the obtained findings and results are limited to the natural environment and they are not generalizable. According to this study, after protection order has been removed, young women who leave the state care face the problems such as wrong and early marriages, lack of educational qualification, conflict with work and colleagues, not learning vital responsibilities, insecurity, lack of social life, exclusion, prejudice or given others' an evil eye.