Bilgi sistemleri üst düzey yöneticisi teknik geçmişi'nin, BT olgunluğu, BT-iş uyumluluğu ve işletme performansı üzerindeki etkisi
The effect of cio?s technical background on IT maturity, IT-business alignment and corporate performance
- Tez No: 303695
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM PINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bilgi Sistemleri Üst Düzey Yöneticisi, BSÜDY, BT Olgunluğu, BT-İş Uyumluluğu, İşletme Performansı, Chief Information Officer, CIO, IT Maturity, IT-Business Alignment, Corporate Performance
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışma ile Türkiye'deki bilgi sistemleri üst düzey yöneticisi (BSÜDY) teknik geçmişi, BT olgunluğu, BT-iş uyumluluğu ve işletme performansı arasındaki ilişkiler incelenmiş, hangi durumlarda daha olgun, işletmenin stratejik hedefleri ile uyumlu ve işletme performansına katkı sağlayan bir bilgi teknolojileri organizasyonun kurulabileceği araştırılmıştır. 2009 yılı vergilendirme dönemi kurumlar vergisi ilk 100 listesindeki işletmelerin en üst düzey BT yöneticisi ile anket çalışması yapılarak sonuçlar analiz edilmiştir.Araştırma sonuçlarına göre bilgi sistemleri üst düzey yöneticisi teknik geçmişi ile BT olgunluğu arasında zayıf bir ilişki bulunup, BT-iş uyumluluğu arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Buna karşın bilgi sistemleri üst düzey yöneticisinin eğitiminin ve kariyerinin teknik olma derecesindeki azalmanın işletme performansını arttırdığı görülmüştür. Ayrıca BT olgunluğu ile işletme performansı arasında bir ilişkiye rastlanmazken BT-iş uyumluluğunun işletme performansını etkilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this research the relationships between Chief Information Officer?s (CIO) technical background, IT maturity, IT-business alignment and corporate performance were examined and the conditions in which IT organizations are more mature, more aligned to corporate goals - strategies and more contributing to corporate performance were investigated. A survey was applied to the CIO?s of the companies members of the top 100 list of highest tax paying companies and the results were analyzed.According to the results of this research, a weak relationship between CIO?s technical background and IT maturity was found, but no direct relationship between CIO?s technical background and IT-business alignment was found. Also the results indicate that corporate performance gets better as CIO?s technical background decreases. Moreover the results show that there is no significant relationship between IT maturity and corporate performance but IT-business alignment has a positive effect on corporate performance.