İşyerinde psikolojik taciz
Mobbing in workplaces
- Tez No: 303715
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER EKMEKÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Mobbing, İşyerinde Psikolojik Taciz, Yıldırma, Mobbing, Harrasment in the Workplace, Intimidation
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
İşyerinde psikolojik taciz (mobbing) terimi, işyerlerinde çalışanlara yönelik, düşmanca ve etik olmayan davranış biçimini tanımlamak için kullanılmaktadır. İşyerinde psikolojik taciz, baskı, şiddet ve yıldırma unsurları ile birlikte kişinin işyerinden uzaklaştırılmasını hedefleyen, dolayısıyla birden çok eylem ve ifadeyi içerisinde barındıran bir süreçtir.İşyerinde psikolojik taciz, mağdurda psikolojik veya fiziksel ciddi ve kalıcı hasarlar oluşmasına neden olabilmektedir. Bu süreç, hem bireyleri hem de toplumu olumsuz yönde etkilemektedir. Ancak, konuya ilişkin doğrudan yasal bir düzenleme var olmadığından, mağdurun uğradığı zararın giderilmesine yönelik olarak benzer kavramlarla bağlantı kurulmaktadır.Bu çalışma, işyerinde psikolojik tacizin genel tanımını yaparak neden ve sonuçlarını ortaya koymakta ve Türk Hukuku'na göre işyerinde psikolojik tacize karşı başvurulabilecek yasal yollar açıklanmaktadır. Ayrıca, konunun uluslararası düzlemdeki yeri de irdelenmektedir.
Özet (Çeviri)
The term mobbing, has been used to describe forms of harassment towards to workers in the workplaces, which is in a hostile manner and unethical. Mobbing is a progression which includes components like oppression,violence and intimidation, aims removing worker from the workplace and includes many actions and explanations.Mobbing may cause psychological and physical serious damages on the health of the victim. This progression affects negavitvely both individuals and society. However, Türkish law does?nt have any legal arrangement about this subject directly, so the need of establishing relation with similar terms arises to remove the damages of victim.This study is making the definition of mobbing, proving the causes and the results of the term and explaining the legal actions against mobbing in according to the Turkish law. Furthermore, the position in the international law of mobbing is examined.